Това заяви пред Нова телевизия Васил Велев, председател на Асоциация

...
Това заяви пред Нова телевизия Васил Велев, председател на Асоциация
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати в остър спор за минималната заплата

Това съобщи пред Нова телевизия Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели, измежду които е и АИКБ, изиска оставката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Причината е плануваното административно нарастване на минималния застрахователен приход с 3,9% и покачването на минималната работна заплата на 510 лева през 2018 година

Ръстът на минималните осигурителни приходи е алегоричен, защото към този момент две години те не се усилват поради протеста на работодателите. Никъде в Европа няма толкоз висок сив бранш, което е и повода да има тези минимални осигурителни приходи, разяснява от своя страна Ваня Григорова от КТ "Подкрепа “.

Според нея голяма част от бизнеса работи в сенчестата част на стопанската система. Това е повода общественият министър да ги подвига с 3,9%, което е доста невисок растеж, добави тя.

От своя страна Велев акцентира, че разноските на работодателите за чиновниците им са се нараснали с 11%.

Ние усилваме заплатите три пъти по-бързо, в сравнение с пораства стопанската система. Откакто сме в Европейски Съюз, заплатите са нарастнали три пъти, твърди представителят на работодателите. По думите му, в България на практика няма безработица.

Безработни са хора или без никаква подготовка, или тези, които не желаят да се реалокират в прилежащия град, където има работа за тях. Тези, които са безработни, или не желаят, или не могат да работят, счита Велев.

Представителите на бизнеса и синдикатите влязоха и в по-остър спор, който излезе от приличния звук.

Синдикатите да си махнат маникюрите и високите токчета и да отидат в заводите да видят какво е ситуацията. Стоят единствено в Брюксел и разясняват, сподели Велев.

Работодател, който не може да заплати 510 лева минимална заплата, не му е това попрището и не става, отговори му Григорова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР