Това заяви пред ФрогНюз бившият военен министър Велизар Шаламанов.Повод за

...
Това заяви пред ФрогНюз бившият военен министър Велизар Шаламанов.Повод за
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов пред Фрог: Руски дрон може да приближи и България. Трябва да сме готови

Това съобщи пред ФрогНюз някогашният боен министър Велизар Шаламанов.

Повод за думите му е снощния случай с американски дрон, който бе свален във водите на Черно море от съветски изтребител. Съединени американски щати дефинираха случилото се като неприемливо, само че Русия отхвърля да стои зад случая и дефинира обвиняванията по отношение на себе си като “провокация ”. Анализатори показаха, че случаят няма да докара до ескалация сред Съединени американски щати и Русия. 

Ето и цялото изявление: 

Господин Шаламанов, какво виждате в случая със сваления американски дрон над Черно море? Може ли въобще да има подобен в региона? 

Естествено. Това са интернационалните води. Има спор, който е доста сериозен риск, да не кажа директна опасност за страните от НАТО. Съединени американски щати като част от този Алианс имат отговорности в границите на проектите за защита, в които взе участие и България. 

Близо ли са тези интернационалните води до българските? Знаем ли дали има директен риск за страната ни в резултат на случилото се? 

Опасност за страната ни постоянно има. На първо място ние сме най-уязвимата страна във връзка с съветската дезинформация и агитация и не взимаме ограничения, с цел да подобрим своята резистентност. Тази агитация ще се ускорява. И провокацията ще се употребява в тази посока. 

На второ място - войната в действителност е доста близо физически до нас. Непрофесионализмът на руснаците и потреблението на частни военни компании, потреблението на хора от специфичните служби на Русия за всъщност саботажни дейности е директна опасност за сигурността ни. 

На трето място - съпротивата на служебните държавни управления от последните години да засилят защитата на България с потребление на многонационални сили на НАТО прави нашата отбрана, даже при произшествия, доста сложна. България е в доста деликатна обстановка - на изток е Черно море, а на запад е Сърбия, която е източник на дестабилизация и поредност от войни на Западните Балкани. 

Появиха се хипотези, че свалянето на този американски дрон се е случило непосредствено със глобата на Путин, тъй като има нещо в Крим, което Москва крие. Вие по какъв начин гледате на тази догадка? 

Трябва да е ясно, че всяко нещо, което се случва от съветска страна, става със глобата на президента Путин заради едноличната власт там. Това не изключва произшествия, заради липса на професионализъм, подготовка или механически благоприятни условия. Отговорността се носи от този, който е на върха. 

Когато се води война, разузнаването е извънредно значимо, тъй като първо понижава риска от изненади, само че и основава опция да се наберат данни за цели на съперника, които да бъдат изумени. Абсолютно ясно е, че задачата на идната пролетна атака на Украйна е достигането до Азовско море и влизане в Крим, с цел да се възвърне суверенитета на полуострова. 

Колко мъчно е да се смъкна подобен дрон? 

Не е мъчно. Този дрон няма маневрени благоприятни условия и скорост по този начин, че да бъде в положение да “избяга ” от преследващите го изтребители, които са пилотируеми и имат доста по-големи благоприятни условия и като скорост и като маневриране. Целта им е не да избягат, а да свършат работа, без да се рискува човешки живот. 

 

Вече се появиха разбори на обстановката и специалисти показаха, че до ескалация сред Русия и Съединени американски щати няма да се стигне. Има ли догадка, при която това е допустимо? И войната в Украйна стартира отдалеко.

Войната в Украйна стартира от оповестената от президента Путин политика на конференцията в Мюнхен от 2007 година, от която последва на практика война с Грузия, по-късно окупиране на Крим и основаване на противозаконни военни формирования в Донбас. 

Надявам се, че ще бъдат задействани ограничения за деескалация. Но този случай ще премине при всички положения през цялостно следствие на обстановката от американската страна благодарение на съдружниците на Съединени американски щати в Черноморието - Румъния, България и Турция. Нека забележим какви ще са резултатите от него.

А кой е най-лошият излаз от това следствие? 

Не бих споделил, че има неприятен излаз. Това, което в действителност е значимо, е да се предотвратят последващи такива произшествия и надлежно ние да сме подготвени за подобен вид провокации. Никой не може да изключи съветски безпилотен уред да приближи българското въздушно пространство и даже да навлезе в него. 

Възможно ли е това да е част от контраотговор? Москва отхвърля да е влезнала в прикосновение с американския дрон и дефинира реториката на Съединени американски щати като провокация. Може ли Кремъл да потърси мотив и да отговори по сходен метод? 

Москва постоянно отхвърля всички закононарушения, които прави. Това не е изненада. Има огромна възможност това да е част от по-голяма акция за предизвикателство на НАТО, дискредитиране на Съединени американски щати и Алианса. Възможно е с реципрочни дейности - т.е. съветски дрон да предизвика системата за въздушно наблюдаване и Противовъздушна отбрана на страните от НАТО. Това е нещо, което би трябвало да сме подготвени да посрещнем професионално. 

Как? И това няма ли да е стъпка към ескалация? 

Ако това е стъпка към ескалация, тя ще е от страна на Русия. Има си правила по какъв начин можем да действаме. Докато този уред е в интернационалното въздушно пространство, той може единствено да бъде следен, съпровождан, да бъдат дадени съответните сигнали към съветската страна, в случай че бъде разпознат. Ако въпреки всичко този летателен уред не се отклони от курса и навлезе в нашето въздушно пространство, най-вероятно ще бъде свален. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР