Това заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. Повод за

...
Това заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. Повод за
Коментари Харесай

Министър Василев: Който иска и вика, няма да получи пари. Средства - само срещу резултати

Това съобщи пред bTV финансовият министър Асен Василев.

Повод за коментара му е отвореното писмо на Българската браншова камара " Пътища ", които показаха неодобрение, че към момента не са платени средствата за свършената от тях работа. Регионалният министър Гроздан Караджов отговори, че периодите към момента не са изтекли, а също така сега работи междуведомствена работна група, която прави нужния разбор. По думите на Асен Василев тя е завършила с прегледа на документалната част и към този момент е тръгнала по огледи. Съвсем скоро се чакат резултати.

" Да, чакат пари. Има комисия, която ще ревизира какво действително е свършено и ще заплати единствено това, което действително е свършено ", отсече Василев.

Той още веднъж изясни, че парите в Бюджет 2022 година са на база на действителни измерители против реализиране на действителни резултати. Финансовият министър даде образец с парите за музеите.

" Реформата е тази - който желае и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който създаде действителен артикул. 12-те милиона за музеите ги има, само че те не са с цел да се вдигнат заплатите на калпак. Ако нищо не създадат, а единствено забърсват праха по старите витрини, няма да получат нарастване ", изясни още Василев.

Финансовият министър уточни, че с парите от бюджета ще се работи по построяването на базисни инфраструктури. Ще бъдат построени пътища тунели, мостове, лечебни заведения, детски градини.

Асен Василев разяснява още и абсурдът с изтребителите F-16 и забавените доставки. По думите на финансовия министър договорът е неблагоприятен за България, тъй като има 100% предплатено заплащане, само че без гаранции и опция за обезщетения. Ако вие сте производител и имате подобен контракт, бихте ли го преговорили? Това значи да не се дават пари в торби за самолети на хартия ", отсече Василев.

" Въпросът за какво е направено при предходния контракт, е въпрос към господин Борисов. Ние сме една от дребното страни, които заплащат 100% задатък. Няма наказателна клауза. Могат да закъснеят колкото желаят, да дойдат когато желаят.

Скандалът с по-малкото пари за правораздаване Василев разяснява по този начин:

" България заплаща най-вече в Европейски Съюз за правосъдна власт. Два пъти и от горната страна плащаме повече. Тя е единствената, при която нямаше по какъв начин да използван правилото да се усилват заплатите след промени, тъй като в Закон за съдебната власт е записано друго. (...) Няма значение кой е основния прокурор, а какво прави прокуратурата. В момента тя не си прави работата, най-малко що се отнася до корупцията по високите етажи на властта ".

За свадите в обединението към градежа на АЕЦ " Белене ", Василев уточни - в съглашението е заложено осъществяването на разбор за това къде би било най-добре да бъдат издигнати нови мощности. Такъв ще има.

" България е и би трябвало да продължи да бъде нуклеарна страна. Очевидно имаме потребност от нови нуклеарни мощности. От утк нататък ясно в съглашението е написано какъв е пътят. Как да похарчим милиони без да си създадем авансово сметката? Трябва да се направи сметката - къде е по-евтино, по-бързо. Това написа и в разбора. Площадката в “Белене” не е подобаваща. Но сме поели съдружен ангажимент да създадем разбор. Площадката би трябвало да се лицензира, би трябвало нов кадрови състав, а имаме проблем да попълним този в “Козлодуй”. Част от инфраструктурата не е приключена, а е безценен. Но ще си приказваме с специалистите и най-после ще теглим чертата да забележим къде е по-изгодно да се построи тази мощ ", отсече Василев.

По отношение на пандемията от COVID-19 и облекчаването на противоепидемичните ограничения Василев изясни - финансовите помощи за потърпевшите бизнеси ще продължат до юни.

" Отпадането на зеленият документ ще забърза тази част от бизнеса, която към момента страда от рестриктивните мерки, доколкото има такива сега. Минахме през тежка вълна без да затваряме учебни заведения и бизнеси. Мерките работят до края на юни. Дотогава ще работят. Нормално е да се понижават последователно при отпадането на рестриктивните мерки ", изясни Василев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР