Това заяви пред bTV енергийният експерт Богомил Манчев по повод

...
Това заяви пред bTV енергийният експерт Богомил Манчев по повод
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Дори да забраним износа, цената на тока няма да спадне

Това съобщи пред bTV енергийният специалист Богомил Манчев във връзка рекордните цени на електрическата енергия и ограниченията на страната за преодоляване на рецесията.

Едно от тях бе налагането на мораториум върху цените като съгласно претекстовете на постоянното държавно управление на Кирил Петков по този метод се печели задоволително време, с цел да се извърши нужния разбор. Днес бяха разисквани и ограниченията за бизнеса.

“Ние горим малко газ, използваме електрическа енергия от въглища, вода и ВЕИ, които създават към 60%, останалото е от АЕЦ “Козлодуй “, сподели специалистът.

Според него “в момента е вярно да се изнася електрическа енергия “, тъй като даже АЕЦ “Козлодуй “ да спре износа, творби от него ток ще бъде предлаган на борсата, там цената му няма да спадне. Освен това скокът дава опция на въглищните централи като Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2 “ покрият част от насъбраните задължения и да генерират облага.

Решението за налагане на мораториум Манчев дефинира като “дефицит”.

“Палиативно решение - ще подкрепим хората, които са на контролирания пазар, само че кой ще поддържа бюджетните организации и обществените институции като учебни заведения и детски градини, които следващата година отиват на свободния пазар на ток. Тях кой ще ги отбрани? Те не са бизнес “, съобщи Манчев.

Енергийно бедните фамилии в България, които са към 400 000, би трябвало да се поддържат с даването на киловатчасове, платени от страната, а не с пари. Заможните пък би трябвало да си поемат сметките за ток, счита Манчев.

По думите построяването на АЕЦ " Белене " към този момент не въпрос на възторг, а се трансформира в съществена нужда. Тези мощности би трябвало да заменят въглищните централи, които ще отидат в историята. Ако страната се ангажира, планът може да се осъществя до 2028 – 2029 година

Опасенията за отработеното нуклеарно гориво са неоснователни, тъй като това не е боклук, а суровина за генераторите от четвърто потомство, които работят с натрий и олово вместо вода, разяснява Манчев.

Цените на електричеството ще се възстановяват напролет следващата година, когато ще има спад на цената на природния газ, а водата от топенето на снеговете ще влезе във ВЕЦ-овете и ще понижи потреблението на въглища.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР