Това заяви пред bTV Димо Гяуров, бивш директор на Националната

...
Това заяви пред bTV Димо Гяуров, бивш директор на Националната
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Грешката е в прокуратурата и разследващите органи

Това съобщи пред bTV Димо Гяуров, някогашен шеф на Националната разследваща работа във връзка потресаващия случай на експанзия в Стара Загора, при който обезобразена с макетно ножче беше 18-годишната Дебора Михайлова.

 

Заради случая през вчерашния ден на първо четене в правна комисия бяха признати промени в Наказателния кодекс, с които се подвигна горната граница за наказване при нанасяне на лека и междинна телесна щета от 6 на 8 години.

 

“Макетното ножче е доста постоянно употребявано през годините като средство, което прави фини сечения не може да бъде несъмнено като оръжие, което да заплашва живота и е добър прийом за мъчение ”, добави Гяуров.

 

“Това, което аз видях в законопроекта не мисля, че ще реализира кой знае какво. Дори няма да реализира тесните цели, които си слага. Поради не доста удачната легална формулировка, която депутатите са дали в законопроекта. Струва ми се, че това измества фокуса на Закона за отбрана от домашно принуждение. Трябва да приказваме за принуждение от всевъзможен тип, за изтезания от всевъзможен тип, а не за разширение на обсега на закона, посредством едни неразбираеми формулировки ”, счита Гяуров. 

 

Според него Законът за домашното принуждение цели постановяването на избрани ограничения, когато сред двама души има законен съюз. 

 

“Когато приказваме за интимна връзка там няма никаква легална връзка там отиваме малко в една друга посока, където се опитваме да удовлетворим едни други публични упования. Един добър текст в Наказателния кодекс, който преследва всевъзможен тип изтезания, мъчения, би могъл да свърши работа ”, безапелационен бе той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР