Това заяви пред БНР преподавателят по наказателно право в СУ

...
Това заяви пред БНР преподавателят по наказателно право в СУ
Коментари Харесай

Проф. Пламен Панайотов: Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост

Това съобщи пред БНР преподавателят по наказателно право в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Пламен Панайотов, откакто правната комисия на Народното събрание одобри на първо четене измененията в Наказателния кодекс, с които се постановат по-тежки санкции при прояви на принуждение и експанзия.

 

По думите му посредством непрестанно завишаване на наказванията и посредством ожесточаването на наказателната принуда, без да се обръща внимание на това кои са аргументите и изискванията, които способстват съответния растеж на дадения тип престъпност, няма по какъв начин обществото да бъде задоволено в своите упования.

 

" Чувството за правдивост ще бъде задоволено, когато обществото е уверено, че настоящите закони се ползват еднообразно и тъкмо по отношение на всички жители. Напрежението в обществото идва от възможното очакване, че има избрани лица, по отношение на които законите не се ползват, както по отношение на останалите ", означи преподавателят.

 

Според него това, което вършат политиците и което е един ширещ се популизъм в наказателната сфера, който е извънредно нежелан и с извънредно неподходящи последствия, иде просто да хвърли прахуляк в очите на обществото, че нещо действително се е случило.

 

Специалистът бе безапелационен, че казусът не е в законодателството:

 

" Ако посредством просто увеличение на наказванията, посредством ожесточаването на наказателната принуда можеше да се реализира някакъв позитивен резултат, то до момента престъпност в България не би следвало изобщо да съществува. А това явно не е по този начин. Проблемите са други ". 

 

Той изрази мнение, че променянето на наказателния закон на парче води до неприемливи последствия.

 

" За релативно с по-ниска степен на социална заплаха прояви се плануват доста високи по мярка санкции и назад - за публично рискови прояви, които са във висока степен такива, се плануват по-леки санкции. Така е, когато се вършат промени съгласно съответния случай ". 

 

Експертът сигнализира, че ожесточаването на наказателната принуда на процедура води до ожесточаване и на самата престъпност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР