Това заяви пред Българското национално радио съдията от Софийския апелативен

...
Това заяви пред Българското национално радио съдията от Софийския апелативен
Коментари Харесай

Съдия: Партиите осъзнаха, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях

Това съобщи пред Българското национално радио съдията от Софийския апелативен съд Калин Кампакчиев. 

 

Повод за коментара му са признатите преди няколко дни промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, с които се вкара механизмът за следствие на основния прокурор.

 

Според арбитър Кампакчиев признатите промени са “сериозен позитив ” и стъпка в вярната посока. Той счита, че събитията от последния месец водят до последователно отрезвяване – както на обществото, по този начин и на политическите сили.

 

“С признатите закони за пръв път се направи разграничаване сред статуса на основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища. Това е изключително значимо ”, добави съдията от САС. 

 

По думите му погрешно и нездравословно е визията, че тримата огромни в правосъдната система - основният прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, имат еднакъв статут. Същото се отнася и за приравняването сред съдиите и прокурорите. 

 

“През годините правната общественост и политически партии са предложили политиците непринудено да се откажат от правото те да дефинират по неразбираеми критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия правосъден съвет. Сега никой не знае кой дефинира този лист ”, счита Кампакчиев. 

 

Според него в България има дълга традиция на замяна на демократичните процедури, които се трансформират във фасада.

 

Като последваща стъпка Калин Калпакчиев очерта окончателното делене на Висш съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска, като в прокурорската да има болшинство на непрокурори, а в съдийската болшинството да се състои от претенденти, предавани от професионалните, а не от политическите среди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР