Това заяви пред Българското национално радио проф. Ангел Димитров, бивш

...
Това заяви пред Българското национално радио проф. Ангел Димитров, бивш
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Изникват куп въпросителни след срещата Петков - Ковачевски

Това съобщи пред Българското национално радио проф. Ангел Димитров, някогашен първи дипломат в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси за начало в връзките с Република Северна Македония.

" Като триумф беше маркирана и изпращането на нотата към Организация на обединените нации от страна на Скопие, което е хубаво, само че с конкретизиране, че географския термин се отнася единствено за страната. Но за това се приказва от дълго време и това решение с нищо не трансформира събитията към разбирането за името на страната. Дори мисля, че има някаква ловкост, тъй като за следващ път импровизирано се подменя конституционното име на страната - а то е Република Северна Македония. Моят апел е да се съблюдава конституционното име на РСМ ", разясни още проф. Димитров.

По думите му в дълготраен проект за връзките сред България и РСМ би трябвало да се има поради голямото насъбрано напрежение във всевъзможен аспект. Димитров е безапелационен - нужни са действителни дейности и действителни резултати, с цел да излезем от “политическата пряспа”.

“Водещата причина, която основава непрекъснатото напрежение това е действието на антибългарската теория на македонизма, която непрекъснато възпроизвежда настройки, които се демонстрират във всички сфери”, счита Димитров.

По думите му е нужно да се извършва Договорът за другарство и добросъседство, а не той да се трансформира във “входен билет” към Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР