Това заяви пред Българското национално радио политологът доц. Борис Попиванов.

...
Това заяви пред Българското национално радио политологът доц. Борис Попиванов.
Коментари Харесай

Политолог: Почти всички искат правителство, но могат да докарат нещата до там, че да няма кабинет

Това съобщи пред Българското национално радио политологът доцент Борис Попиванов.

Повод за коментара му е напрежението през последните дни, което се появи сред по този начин наречените партии на митинга. Основният спор е сред “Има подобен народ” и “Демократична България”.

ФрогНюз напомня, че сряда Христо Иванов прочете декларация от парламентарната естрада, в която съобщи, че поддръжка от страна на " Демократична България " за предстоящ кабинет ще има против деликатно селекциониран кабинет от персони, които притеглят доверие. Посочи, че групировката не предлага номинации, само че загатна имената на трима министри от служебното държавно управление - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

Ден по-късно на трибуната излезе Тошко Йорданов, който атакува икономическия екип в служебното държавно управление. Йорданов видя предпочитание за интервенция по повод състава на бъдещия кабинет и по този начин напрежението стартира да пораства с всяка минала минута.

В последна сметка Йорданов уточни, че " ИТН " остават отворени за договаряния, а топката е в полето на " Демократична България ".

В петък стана ясна кандидатурата на премиера - Пламен Николов, а рецензиите по негов адрес не закъсняха.

Вчера във видео изявление, оповестено във Фейсбук Слави Трифонов съобщи, че “Демократична България” желае постове, макар че твърди противоположното. Освен това групировката е четвърта политическа мощ и съгласно шоумена и водач на Има Такъв Народ няма право на сходни искания.

Последва реакция и от Христо Иванов, който съобщи, че изказванията за кадруване са цялостни неистини.

“Всеки в тази обстановка се пробва да следва своята линия до дупка, тъй като е уверен, че рано или късно другите ще правят отстъпка. Всичко това обаче е част от политическата рецесия, която стартира преди година с митингите и с изхабяването на ГЕРБ... Необходимо е да се осъществя някаква положителна стратегия, тъй като единствено с рецензия и отричане на ГЕРБ не може да се стигне до ясна и безапелационна доминация ", уточни доцент Попиванов.

Според него е ненужно вкопчването в желанието за документално съглашение сред партиите, " тъй като Има Такъв Народ може да се съгласи да подпише нещо, само че в следствие да реши, че няма да го извърши ".

" Има Такъв Народ имат за цел да охладят прекомерните искания на Демократична България. Свръхсамочувствието на Демократична България играе неприятна смешка и би трябвало да са деликатни. Интересът на Движение за права и свободи е обвързван с вътрешноорганизационното им подсилване. Те имат интерес в този момент да има държавно управление, в което разнообразни ползи на Движението да могат да бъдат предпазени. Това е играта на правещи болшинство ", разяснява още политологът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР