Това заяви пред Българското национално радио адв. Михаил Екимджиев. По

...
Това заяви пред Българското национално радио адв. Михаил Екимджиев. По
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Гешев може да бъде отстранен за седмици

Това съобщи пред Българското национално радио адв. Михаил Екимджиев.

По думите му с смяна в Наказателно-процесуалния кодекс такова следствие може да се извърши от проверяващи служители на реда. Това е въпрос на смяна, която може да стане факт за два дни.

“И оттук насетне Висш съдебен съвет да е задължен да в профил основния прокурор, до момента в който трае следствието против него, с цел да не може той да въздейства върху него. Това е първата стъпка – премахване, а редом с това ще върви към този момент и линията за освобождение по самодейност на министъра на правораздаването “, разясни Екимджиев.

Експертът по интернационално право разяснява още концепцията страната да внася регресивни искове против физически лица, отговорни за неоправдателни решения против България в Европейския съд по правата на индивида. Повод за нея е разискване на план на решение за осъществяване на заплащания по няколко решения на Европейски съд по правата на човека.

Според Екимджиев тематиката е остаряла и би трябвало да бъде прегледана в две елементи - от позиция на администрацията, която и в този момент е написана в Закона за отговорността на страната и се осъществя постоянно, когато страната бъде наказана, като се изключи приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции.

“Само че това просто не се прави, тъй като всичките ни обществени институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни деятели и така нататък Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се прилага”, уточни още Екимджиев.

“По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите. Всички ние имаме потребност от правдивост, когато съдии, прокурори, следователи вършат безобразия, само че има един принцип, че страхливи съдии, които работят под опасността да им се стовари някаква тежка глоба, при неточност или обтекаемо пояснение на правната норма, не могат свободно да правораздават”, добави юрист Екимджиев.

Самият той е юрист на Явор Златанов, който съди България в Страсбург поради дейностите на институциите у нас по проблема с “Осемте джуджета”. Жалбата на Златанов е позволена за разглеждане в Европейски съд по правата на човека. Според юрист Екимджиев този проблем, както и делото против Елена Йончева са “почти идентични на кардинална основа “.

“Става въпрос и в двете каузи за това, че под формата на наказателно гонене в действителност страната в лицето на прокуратурата преследва паралегални цели. “

Екимджиев прикани тези два проблема да бъдат сложени на вниманието на Висш съдебен съвет, " от който се чака спонтанна реинкарнация и осъзнаване на греховете му до сегашния миг “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР