Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН президентът

...
Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН президентът
Коментари Харесай

Радев увещава ООН, че от ден 1 България осъдила руската агресия в Украйна, но...

Това съобщи от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации президентът Румен Радев.

 

Държавният глава е упрекван от критиците си, че пред Европа и света “държи държание ”, което няма общо с реториката, която употребява у нас. Неотдавна пред български публицисти той упрекна Украйна за това, че “настоява ” да води войната. Кремълският режим и неговите почитатели заобикалят да назовават войната на Русия против Украйна с думата " война ", маскирайки съветската експанзия и геноцида против украинския народ под формулировките " спор " и " специфична интервенция ", показаха от украинското посолство по-късно.

 

Пред украинския президент Володимир Зеленски пък при визитата на държавника в България, Радев употребява думата “конфликт ”, което беше видяно и надлежно подложено на критика от Зеленски.

Пред Организация на обединените нации Радев изрази безпокойство от разпространяване на войната из Черноморския район и изрече безпокойствие поради отдръпването на Русия от Черноморската зърнена договорка. Българският президент уточни още, че живеем в свят на нерастващ риск и неустановеност.

 

" Възкръсналият фантом на самоунищожението вследствие на пълномащабната война в Европа, е призрачен сън, който моето потомство неправилно смяташе за отминал стадий в човешката история ", съобщи той при започване на речта си.

Държавният глава означи, че войната, споровете и терорът заплашват бъдещето на човешката цивилизация, също както възходящото ниво на социално-икономически разтърсвания, засилващата се продоволствена неустановеност, разстройствата във веригите на доставки и повишаването на темпа на инфлацията, почнали по време пандемията от COVID-19.

Войната в Украйна " задълбочи всички тези рецесии от друг темперамент и унищожи освен хиляди човешки животи, само че и оптимизма, че сме в положение да построяваме още веднъж и по по-добър метод ", съобщи Радев.

 

Той жигосах ерозията на демокрацията, похищенията против човешките права и усилването на авторитаризма. 

" Консенсусът, че човечеството може да живее съгласно разпоредбите на интернационално признатия международен ред, е искрено погазен. Тези правила, изковани в тази зелена мраморна зала на Организация на обединените нации, в този момент са гневно оспорвани ", сподели Радев, представен от Българска телеграфна агенция. 

 

Президентът изрази страдание, че тези отрицателни процеси отвличат вниманието от други провокации, които може да се окажат също толкоз смъртоносни за човечеството - климатичните промени, намаляването на биоразнообразието и замърсяването.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР