Това заяви новият правосъден министър Надежда Йорданова.Отчетност и отговорност в

...
Това заяви новият правосъден министър Надежда Йорданова.Отчетност и отговорност в
Коментари Харесай

Правосъдният министър Н. Йорданова: Работим по сигнали за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор

Това съобщи новият правосъден министър Надежда Йорданова.

Отчетност и отговорност в случаите на престъпни прояви на основния прокурор, повишение на независимостта на съдиите и битка с корупцията – това са нещата за правораздаването, които изискват " известна неотложност и изключителна активност ", изясни още Йорданова. Гешев е единствено част от казуса – огромният проблем е фигурата на основния прокурор, пълномощията му, статутът му.

Надежда Йорданова непосредствено уточни делото " Колеви против България " като образец по какъв начин към този момент две десетилетия няма ефикасен надзор върху основния прокурор в България от никой. Какво ни споделя прокуратурата, че Европа не желае промяна в прокуратурата – да си напомним отчетите на Европейска комисия за правораздаването ни, в последния отчет особено се обръща внимание отново на фигурата на основния прокурор. Имаме и настоящ правилник по отношение на законността в държава-членка на Европейски Съюз и приемането на евросредства, подсети тя пред Българска национална телевизия.

Правосъдният министър напомни концепцията самостоятелен прокурор да проверява основния, когато има аргументи за това. Следва механизмът да е подобен, че този самостоятелен прокурор да бъде избиран по транспарантен метод и да бъде предпазен от опция основният прокурор да му отмъсти кариерно, изясни Йорданова. Кога ще може процедурата да бъде облечена като закон – министърът не сподели точна дата.

" Съдебната промяна би трябвало да направи правосъдната система по този начин, че обществото да има доверие в нея ". Крайно време е да има чувство за правдивост. Всеки детайл би трябвало да работи по този начин, че да работи цялата система, акцентира Йорданова.

Що се отнася до предлагането Ясен Тодоров да стане зам.-директор на

Националната следствена работа, Йорданова изиска добра обосновка от Гешев, който го предлага. Кои закононарушения в България в действителност се проверяват, въпреки че 98% от вкараните в съда приключват с неоправдателна присъда, попита многозначително правосъдният министър. Имаме поредност от отводи за следствие на знакови случаи - след месеци, едвам преди няколко дни, прокуратурата се сети, че златните кюлчета имат серийни номера и може да бъдат проследени, уточни Йорданова. Става въпрос за случая с чекмеджетата на Бойко Борисов.

За КПКОНПИ министърът непосредствено съобщи, че Антикорупционната комисия не е изключително справедлива при подбора си на случаи. Но събраните със СРС данни от нея не може да се употребяват в съда - това би трябвало да се промени нормативно, сподели тя.

Много дребна част от нещата по обновената правосъдна тактика са се случили, а част от нещата са се върнали обратно, по думите на правосъдния министър.

Специална смяна в законите, за която Йорданова се бори, е да може да има обжалване пред съда при отвод на прокуратурата или на КПКОНПИ да проверява даден случай. В момента обжалване може да има единствено пред по-горна инстанция на прокуратурата.

Темата за частните правосъдни реализатори (ЧСИ) също е част от нашите задания. Там би трябвало да има по-добра отбрана на длъжниците, да няма злоупотреби с уведомяването на длъжниците, да има електронизация, стана ясно от думите на Йорданова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР