Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Временната

...
Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Временната
Коментари Харесай

Цацаров: Няма досъдебни производства за Инерком

Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров на съвещание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ.

Според него договорката за ЧЕЗ не е предмет на следствие от страна на Прокуратурата, защото е обект на частно-правни връзки.

На 28 февруари съм получил питане от ръководителя на ДАНС за информация в Прокуратурата по отношение на Гинка и Славчо Върбакови, както и за „ Инерком. То е по отношение на инспекция на премиера. На 1 март министър-председателя е получил отговор от нас. На 1 март до прокуратурата е изпратено и питане от основния секретар на президента със същите претекстове. Същия ден му е изпратено копие от писмото до ръководителя на ДАНС, сподели още Цацаров.

По-рано, както Дир.бг към този момент писа, стана ясно, че страната няма желание по какъвто и да било метод да взе участие в придобиването, отчасти или напълно, в почналата и неприключила договорка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ на територията на България. Това бе обявено от финансовия министър Владислав Горанов.

Стана ясно още, че изпълнителната власт не има намерение да се намесва със законодателни начинания или по различен метод в частно-правните връзки, които даже са отвън юрисдикцията на българското право.

Финансовият министър напомни, че откакто се е появила първата информация за подписването на прелиминарен контракт сред ЧЕЗ и "Инерком " за продажбата на активите на ЧЕЗ в България публичната реакция и въпросът е бил къде е ролята на страната в една сходна договорка. Това е предизвикало министър председателят Борисов и членове на държавното управление да предизвикват среща със притежателя "Инерком " Гинка Върбакова, където са поискали информация за договорката и дали е допустимо българската страна да стане част от тази договорка. Тогава от страна на притежателя на "Инерком " е била декларирана подготвеност да допусне българската страна в договорката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани съответни способи или запаси, с които страната да се включи в сходна договорка.

Освен това тогава от притежателя на българското сдружение е било оповестено, че сходна информация не може да бъде коментирана преди единодушието на чешката страна, с която имат контракт за конфиденциалност. След тази среща, в отговор на публичните упования, държавното управление е оповестило подготвеност за интервенция на българската страна в тази договорка. Уговорката е била Гинка Върбакова да организира диалог с чешката страна дали тя е подготвена да допусне българската страна в тази договорка. Официален отговор по този въпрос досега към българското държавно управление към момента няма нито от българската компания, нито от страна на чешката компания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР