Това заяви държавният глава Румен Радев в първото си обръщение

...
Това заяви държавният глава Румен Радев в първото си обръщение
Коментари Харесай

Президентът: Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите

Това съобщи президентът Румен Радев в първото си послание към народа и Народното събрание, откакто той и Илияна Йотова поставиха клетва пред 47-ия парламент за втори мандат като президент и вицепрезидент, оповестиха от прессекретариата на президента.

В обръщението си Румен Радев акцентира, че поддръжката на българите за него и Илияна Йотова е най-меродавната оценка за комплицираните решения, които двамата са взимали по време на първите пет години на " Дондуков " 2. „ Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият, властнически модел на ръководство доближи своя разцвет, до момента в който в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше “, съобщи Румен Радев и открои гражданските митинги от 2020 година „ против едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, против бедността, безпътицата и безправието “.

Държавният глава уточни, че упованията на жителите от президентската институция надалеч са надхвърляли пълномощията, които Конституцията й отрежда. „ Налагаше се по едно и също време да катализираме публичната промяна, само че и да бъдем стожер на стабилността в интервал на остра рецесия на доверие в политическата класа “, съобщи Румен Радев.

По думите на президента, митингите са отприщили процеса по възобновяване на демокрацията и законността, само че демонтажът на завети властови модел ще отнеме време. Като провокации пред обществото през идващите години той дефинира връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото обществено разслоение. „ Наивно е да мислим, че откакто повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от през днешния ден за на следващия ден ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията “, сподели от парламентарната естрада президентът Радев.

В обръщението си президентът акцентира, че първото предусловие за триумфа на обществото е свободата и достолепието на личността. „ Демокрацията и правовата страна са фундаментът, който би трябвало да възстановим “, сподели Румен Радев. Той изрази увереност, че в България е налице „ антимафиотски консенсус “, сплотяващ голямото мнозинство от честни българи и въпреки жителите да са дали своят вот за доста и разнообразни партии, са били водени от една вяра: за правдивост и правда.

„ Държавата отсега нататък не трябва да се ръководи през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество “, акцентира Румен Радев и уточни, че сега има историческа опция да върнем България в руслото на закона. Според президента от това зависят всички други положителни планове, а без подсилване на държавността, страната ни не може да разгърне големия си капацитет. „ Партиите и политиците, които споделят идеята в България да се откри върховенството на правото и здрава и транспарантна медийна среда, да се построи добре уредена страна с ефикасни институции, могат да разчитат на разбирането и поддръжката на президентската институция “, акцентира Румен Радев и още веднъж съобщи, че без бърз, съдбоносен пробив в промяната на прокуратурата и правосъдната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Президентът прикани за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват единствено с проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура, а да включват и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гаранциите за отбрана на човешките права.

„ След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че главната конституционна полезност е индивидът “, добави Румен Радев и акцентира, че демокрацията е несъвместима с публичната незаинтересованост. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделянето на управляващите и транспарантен и предвидим законотворчески развой. Време е да се даде и късмет на общините за стопански и обществен напредък посредством конституционно гарантиране на финансовата децентрализация, моли президентът.

Справянето с демографската злополука президентът дефинира като друга стратегическа цел, за която е нужен консенсус. „ Нацията ни претърпява прехода като контузия, сравнима с война. Време е за дълготрайни, финансово обезпечени политики за понижаване на смъртността, увеличение на раждаемостта и ограничение на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират неналичието на работещи обществени механизми “, акцентира Румен Радев. Според президента консенсус би трябвало да се образува и към идеята за просветена и образована нация. „ Това е дълготрайна инвестиция, която няма да донесе политически дял на нашето потомство държавници и общественици, само че е дълг и историческа задача, която не търпи отсрочване “, означи Румен Радев. Президентът прикани и за смяна на здравния модел към качествено и налично опазване на здравето, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напущат България.

В обръщението си президентът открои нуждата от ускорена промяна към нов стопански модел, учреден на науката, нововъведенията, производствата с висока добавена стойност, както и обезпечаването на чиста, налична и предсказуема сила. Президентът настоя и за постоянна и предсказуема нормативна среда, отбрана на собствеността и конкуренцията, поощряване на предприемчивостта и вложенията. Румен Радев уточни, че би трябвало да се обезпечава държавна поддръжка за българската просвета, на която разчитаме да построява духовни полезности и да сплотява нацията.

„ Оставам отворен за разговор и споделям отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Ще не преставам обаче да бъда сериозен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни “, съобщи още в обръщението си към народа и Народното събрание президентът Румен Радев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР