Това заяви бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис

...
Това заяви бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис
Коментари Харесай

Янис Варуфакис: С влизането в Еврозоната има много повече за губене

Това съобщи някогашният министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис в ефира на Нова телевизия.

Варуфакис е именуван неприятното момче на Европа и рок звезда в стопанската система. Сравняват го с Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, подписът му се продава на търг в интернет, както и тениските с неговия лик. Обича мощните мотори, хубавите заведения за хранене, кожените якета и гръцките острови.

„ С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, само че пък има доста повече за губене. Ако погледнете историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсите сполучливите истории измежду новите членове, ще откриете, че най-големите изгоди, които сме получили от Европейски Съюз, по никакъв метод не са свързани с еврото. Добре е за страните да са членове на Съюза, само че не и на Еврозоната. Има доста малко облаги, които могат да бъдат реализирани във връзка с вложенията и развиването. Има голяма липса на еластичност, която си налагате. Да не може да разчитате на личната си валута в разгара на рецесията. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не би трябвало да се присъединявате към еврото”, акцентира той.

Според него Полша и Чехия в никакъв случай „ няма да създадат тази грешка”. Варуфакис е изумен от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от позиция на пандемията.

„ Еврото няма да ви помогне. Фалшивото чувство за изгода се внушава от готовността на Европейските централни банки да печатат пари, само че това е нож с две остриета. Моята рекомендация е – стойте далеч”, добави той.

„ За страдание преживяхме два неуспеха. Първият беше, когато Европейски Съюз зрелищно се провали в това да обезпечи задоволително бързо нужният брой ваксини, от които се нуждаем. Това беше крушение, проведено от водача на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Беше непоносимо, до момента в който Съединени американски щати, Обединеното кралство и даже Русия напредваха с доставките на ваксини, Европейски Съюз не се оправи. Вторият неуспех е, когато имунизациите пристигнаха и в този момент имаме задоволително ресурси, само че огромен % от популацията не желаят да се имунизират. А нашите държавни управления не са задоволително положителни в убеждаването”, сподели икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР