Това явление е наблюдавано от вулканолози от Колумбийския университет. За

...
Това явление е наблюдавано от вулканолози от Колумбийския университет. За
Коментари Харесай

„Отрицателно" изригване се е случило на остров в Тихия океан

Това събитие е следено от вулканолози от Колумбийския университет. За техните наблюдения, както и за това по какъв начин пейзажът на остров Амбрим е бил съвсем изцяло погубен, осведоми Scientific Reports.

Заслужава да се означи, че през днешния ден на острова има два дейни вулкана. Преди зимата на 2018 година на острова са се появили пет езера, състоящи се от гореща лава. Но когато вулканолозите към този момент напускали тази територия, те били шокирани от видяното. Абсолютно цялата лава почнала задоволително бързо да навлиза подземен. В същото време вулканите продължавали да изригват, а лавата все по този начин изчезвала от повърхността на земята.

След изследване на сателитни фотоси станало ясно, че изригването продължавало няколко дни. В земната кора се образували големи пукнатини, през които магмата прониквала надълбоко в океана. В същото време върхът на вулкана се спуснал с повече от два метра.

"Отрицателното " изригване се смята за доста рядко срещано събитие и най-често се следи там където се срещат тектонските плочи. В момента учените не могат да кажат по какъв начин тъкмо това ще се отрази на района в бъдеще.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР