Това вече е геостратегически удар за България с огромна сила.

...
Това вече е геостратегически удар за България с огромна сила.
Коментари Харесай

Радан Кънев за Шенген: Това е геостратегически удар за България

" Това към този момент е геостратегически удар за България с голяма мощ. Това е директна опасност за националната ни сигурност. Ще имаме няколко месеца да проведем политика, която да подсигурява преди всичко, че разделянето няма да се случи, на второ място, че на идващ стадий при последващо покачване на председателството на Европейския съюз на този въпрос в границите на 2023 година кандидатурата на България няма да бъде блокирана и дружно с Румъния ще бъдем признати ". Това сподели евродепутатът от " Демократична България " и ЕНП Радан Кънев пред Българска национална телевизия във връзка с присъединението на България към Шенген.

Според Кънев няма подозрения в българското общество по отношение на присъединението на страната ни към Шенген, единогласие има и сред политическите сили. Евродепутатът посочи преимуществата на присъединението към шенгенското пространство, които от една страна са свързани с опцията за прекосяване на границите от европейски жители без паспортни инспекции и дълго очакване, а от друга - с търговията и превоза.

" Между България и Румъния, страни, които са стопански извънредно близки, се чака от време на време часове, с цел да се премине границата. Между България и Гърция също не е елементарен трафикът. Това има огромно отражение върху търговията и промишлеността ", акцентира той.

Най-съществената изгода, която можем да извлечем от присъединението към Шенген е чувството в нашите стопански сътрудници за пълноценността на участието на България в Европейския съюз, счита Радан Кънев. Това по негови думи би имало сериозен резултат върху вложенията в страната.

" Има имиджов колорит. Той е част от по-голямата картина за това какъв брой пълностоен участник сме в новите политики за европейска сигурност ", изясни той.

Евродепутатът означи, че тясната интеграция на България в областта на сигурността е определяща в сегашните времена, когато войната е напълно покрай нас и светът е по-нестабилен.

" Важен фактор е мигрантската рецесия от 2015 година и сега засилващата се нова мигрантска вълна ", разясни той.

Според Радан Кънев казусът с влизането ни в Шенген е обвързван точно с огромния мигрантски напън върху няколко страни членки, измежду които и Австрия, като най-източно разположената богата страна.

Кънев обърна внимание на вътрешнополитическия детайл, който съгласно него е определящ фактор и за позицията на Нидерландия и Швеция, само че това съгласно него не анулира отговорността на България.

" Има проблеми и от страна на България и ние би трябвало интензивно да търсим решения на тези проблеми ", акцентира той.

Възможно е да не се стигне до гласоподаване, а до следващо отсрочване.

" Най-вероятният излаз е отсрочване, тъй като Нидерландия зае тази извънредно рискова за нас позиция - България и Румъния да бъдат разграничени. Да стане сходно делене юридически факт не е лесна стъпка, не може да стане за 2-3 дни ", разясни евродепутатът.

Според него на този стадий няма да реализираме задачата си да бъдем част от шенгенската зона, само че няма и да се осъществя най-големият стратегически призрачен сън - изолацията на България в границите на континенталната част на съюза.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР