Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Цяла България Затаи Дъх! Честита Нова Година От Кевр! Ето Какво Ни Чака С Цените На Тока И Топлото През 2018!

Това увери ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ доцент Иван Иванов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него водният бранш от години е бил недофинансиран, което не е разрешило да се усъвършенства качеството на питейната вода. По думите му по-същественото нарастване на ВиК услугите, което стана факт в края на 2017 година, би трябвало да навакса неналичието на каквито и да било вложения в предхождащ дълготраен интервал. В идващите 4 години ще има ценови корекции, които ще бъдат доста по-малки.

Председателят на КЕВР смята, че след 5 години България ще има изцяло либерализиран пазар на електрическа енергия, което ще сътвори конкурентна среда и няма да разрешава внезапни скокове на цената на електрическата енергия. Според Иван Иванов енергийният бранш в последните години се стабилизира.

През последните дни бизнесът остро реагира на нарастването на цената на тока за промишлеността с 60%. Според тях това ще докара до повишаване на артикули от първа нужда - самун, месо, мляко. Според работодателите търговците на ток са се договорили за по-високи цени и това е картел, а енергийната борса не работи пазарно.

В началото на 2016 година стартира работа Българската електроенергийна борса, което е доста значима стъпка към либерализация на електроенергийния пазар. Отначало борсата работеше единствено в сегмента за търговия " ден напред ". От 1 януари 2018 година предстоят проби за пускане на сегмента " в границите на деня ", напомни Иванов.

Според него това ще разреши, след съответна смяна в закона, производителите на възобновима сила, която постоянно не може да бъде тъкмо планувана, да я търгуват на сегмента " в границите на деня ".

Що се отнася до интереса към свободния пазар и трендовете, които се следят - през 2017 година над 85 000 консуматори напуснаха контролирания и към този момент са на свободния пазар, измежду тях фактически са единствено 1 000 битови консуматори. Причините битовите консуматори към момента да са на контролирания пазар са няколко. На първо място, заради зародилата интернационална обстановка - сега цената на електрическата енергия на контролирания пазар е по-ниска от осреднената цена на свободния пазар. На второ място, по-голямата част от битовите консуматори изпитват съмнение към търговците на електрическа енергия, считайки, че откакто преминат на свободния пазар може да се окажат при по-неизгодни условия. И на трето място, немалка част от битовите консуматори са пасивни - те не демонстрират самодейност за излизане на свободния пазар, сподели шефът на КЕВР.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР