Това увери пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна

...
Това увери пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна
Коментари Харесай

Симеон Караколев: Агнешкото няма да поскъпва преди Великден, мераци много, но няма кой да плати високата цена

Това увери пред БНР Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

 

Тази година няма заплаха агнешкото да последва млечните артикули, безапелационен бе той и добави, че не чака да има спекупа. Затова той прикани хората да пазарят от фермите. 
 
Караколев уточни моментните цени:

" В момента живото тегло, допускам това ще е цената и за Великден и Гергьовден, варира сред 10-12 лева - цена на дребно. Цената на едро, която сега се следи и която ще остане за празниците, е към 8,50 лева на кг без Данък добавена стойност ".

 

" Над 50% от агнетата се купуват непосредствено от фермите. Това е на ръба на закона. Все още България като държава-член на Европейски Съюз не може да откри инструмент, с който да узакони този тип търговия ", разяснява още той. 

 
Караколев напомни, че предходната година се е основала сходна обстановка:

" Миналата година бяхме в разгара на рецесията с цените. Случи се по този начин, че се реализира импорт от прилежаща на нас страна. Този импорт остави над 20 000 непродадени агнета. Те се продадоха, само че с 40% по-ниска цена. На тези скъпи фуражи, даже цената, която все още да се коства на едната страна малко по-ниска, това агне в един миг се самоизяжда. Аз мисля, че никой производител няма интерес или най-малко тези, които предходната година се опариха, тази година няма да създадат същата неточност, ще се съобразят ".

Мераци доста, само че няма кой да заплати високата цена, безапелационен бе Караколев. По думите му производителите не са отговорни за тази обстановка:

" Тук не стига, че го консумираме 1-2 пъти в годината, само че и като се стартира да се приказва за някакви безбожни цени и в един миг тази неуравновесеност и нервност отвращава хората ".

По думите му всякаква помощ, която по някакъв метод подтиква българските кланици да пазарят българско месо, е добре пристигнала. Ако няма помощ, кланиците стартират да купуват в Румъния, акцентира той.

В Румъния агнешкото е по-евтино, само че там има доста други фактори, разяснява Симеон Караколев. Той изясни, че там регулациите съвсем липсват, няма я бюрокращината:

" Когато страната основава доста регулации и условия към животновъдите, не подсигурява задоволително добра писта за реализация - това е усложнение, спънки ". 

Караколев уточни, че в България отглеждаме към 1 млн. овце. По думите му имаме задоволително, с цел да осигурим потребностите на нашия пазар: 

" Ние все по-малко изнасяме, тъй като мъчно можем да съберем нужните размери за експорт, надлежно и цени. Нашият фокус е към вътрешния пазар. Докато няма някакви по-дългосрочни ограничения, които да подтикват този бранш, няма по какъв начин да чакаме друго. /.../ Единственото, което вършим като страна, като ръководство, като политика в този бранш - е да прилагаме краткосрочни ограничения, гасим пожари.

 

Нямаме нито средносрочна, нито дълготрайна рамка, в която да вървим, освен в този бранш. /.../ Държавата би трябвало да има народен интерес, който да е ясно написан ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР