Това става ясно от пуснати за обществено обсъждане в Портала

...
Това става ясно от пуснати за обществено обсъждане в Портала
Коментари Харесай

Властта рязко ограничава привилегиите и ползването на служебни паспорти

Това излиза наяве от пуснати за публично разискване в Портала за общестевени съвещания проектопромени в Закона за българските персонални документи (ЗБЛД), оповестява " Сега ".

 

" Към сегашния миг в нормативната уредба липсва категорично ограничаване по отношение на използването на служебни паспорти. Тази празнина основава опция за незаконосъобразно потребление на служебните паспорти за персонални цели. С цел предварителна защита със законопроекта се вкарва категорично ограничаване за използването им единствено при осъществяване на служебни функционалности в чужбина ", написа в претекстовете към промените.

 

Авторите на поправките настояват и че " по този метод ще се минимализират опциите за корист с право и потребление на привилегиите, които дават този тип паспорти и най-вече безвизовото пътешестване в чужбина до всички трети страни, с които има подписани съглашения за освобождение от условието за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти ".

 

От претекстовете излиза наяве и нещо доста необичайно. " Лицата, които имат право на дипломатически или длъжностен паспорт са изчерпателно изброени в чл.38 от ЗБЛД. Единствената категория лица, която има право както на дипломатически, по този начин и на длъжностен паспорт са регионалните шефове. Тази правна опция не е позволена за нито една друга категория лица, включително за лицата, заемащи висши държавни длъжности ", се показва в тях. Затова и отпада опцията за издаване на дипломатически паспорти на регионалните шефове, като за тази категория лица се резервира правото да получат длъжностен паспорт.

 

Практиката демонстрира, че регионалните шефове нямат служебна нужда от дипломатически паспорт - от 28 регионални шефове все още единствено един има годен дипломатически паспорт.

 

С измененията ще бъде основана правна опция за издаване на служебни паспорти на деца на чиновници без дипломатически сан на задгранична работа до 25-годишна възраст, несключили брак, които не престават образованието си (средно или висше) в приемащата страна. Към сегашния миг липсва правно съображение за издаване на служебни паспорти на тази категория лица. Същевременно в аналогична догадка, децата на чиновници с дипломатически сан имат право да получат дипломатически паспорт. Нормативната уредба основава условия за неравнопоставеност и неравно отнасяне на тази категория лица. Това води до отрицателни последици, неустановеност и редица усложнения, изключително в случаите, когато навършилите пълноправие деца към момента не са приключили приблизително обучение и се постанова да аплайват за виза за страната, в която обитават с родителите си, настояват от Министерство на външните работи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР