Това стана ясно вчера след решение на комисията по култура

...
Това стана ясно вчера след решение на комисията по култура
Коментари Харесай

Музей на съвременното изкуство правят в подземията на сринатия музей на Георги Димитров

Това стана ясно през вчерашния ден след решение на комисията по просвета в Столичния общински съвет, заяви „ Офнюз “.На три равнища подземен ще се сътвори и вместилище за монументи, предопределени за външно слагане.Предстои да се разгласи конкурс за абстрактен план за пространството - под и над земята, като част от Градската градина. На площадката над подземията ще се появи Бронзовата къща, която идва от Австрия в края на февруари, изясни Малина Едрева, началник на комисията.
Подземията стават филиал на Софийската градска художествена изложба. На първото равнище подземен се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Именно там ще се разположи музея, а на долните равнища ще е хранилището, изясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета и обучение. Идеята е бункерната атмосфера да се резервира, добави той.
Подземията на мавзолея към този момент са общинска благосъстоятелност на София. До 2016 година те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След координиране с държавните институция Столична община е станала притежател, изясни Чобанов. По думите му планът за музей е вероятен и след координиране с НСО, поради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в региона.
Лидерът на БСП-София се въздържа при гласуването и изиска съветниците да видят преписката с НСО.За строително-монтажни работи ще са нужни до 100 000 лв. с Данък добавена стойност с цел да може площадката на мястото на мавзолея да бъде приведена в подготвеност за осъществяването на планове, написа още в отчета на Чобанов, който следва да бъде гласуван от Столичния общински съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР