Това стана ясно от първоначалните заявки на партийните лидери и

...
Това стана ясно от първоначалните заявки на партийните лидери и
Коментари Харесай

Управляващи VS. опозиция: Два противоположни свята frognews.bg

Това стана ясно от първичните поръчки на партийните водачи и мненията на депутатите при влизането им в постройката на някогашния Партиен дом. 

 

Мнозинството, целите, клишетата

 

Властта не била самоцел за ГЕРБ, сподели Десислава Атанасова в по време на декларацията от името на парламентарната група. Тя прикани още партийната принадлежност да не е главен аршин за кадровите решения. 

 

Приоритетите, които обрисуваха ръководещите, бяха приемането на бюджет за 2024 година, промяна на КПКОНПИ и промяна на правосъдната система, измененията в Конституцията. 

Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ предизвести, че локалните избори могат да изострят политическата борба, само че прикани това да не се отразява на качеството на законодателния развой. 

 

За отговорността на политиците и “висотата на упованията ” заговориха и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ. Мантрата да се отговори на упованията на българските жители, да се подхожда с грижа и отговорност, бе повторена обаче от всички, в това число и от Мустафа Карадайъ и Движение за права и свободи. 

 

" Днес ние от Движение за права и свободи считаме, че би трябвало да се обезпечи сигурността на жителите на фона на растящите цени на главните потребителски артикули и ръководещите да се занимават с решение на проблемите на хората ", добави Карадайъ.

 

" Спешно би трябвало да приемем законите по ПВУ и Шенген като стартираме със закона за КПКОНПИ. Обществото през днешния ден продължава да е разграничено по доста въпроси, а в това време с открояващо се болшинство желае да сме част от Европейски Съюз и НАТО, желае да сме демократична и финансово постоянна страна, желае живот по европейски стандарт и всички ние като политически партии имаме отговорност за това, само че отговорността на ръководещите е най-голяма, тъй като те имат ресурса да осъществят това ", акцентира Карадайъ.

 

Опозицията 

 

С клишето за отговорността, само че и голяма доза рецензии лидерката на левицата Корнелия Нинова заприказва за безпорядък и непросветеност от страна на ръководещите и болшинството в Народното събрание. 

 

“Преди три месеца след доста договаряния, сложни сглобки се сътвори държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ с поддръжката на Движение за права и свободи. С удивление видях признанието на Борисов, което удостоверява нашите думи- това държавно управление е на дълбоката страна, на персоналните партийни ползи. ГЕРБ и ПП-ДБ благодарение на Алексей Петров се е съставило държавно управление. Управляващото болшинство показва законодателна отпадналост и правна неначетеност. Приет закон за правосъдната власт влезнал в действие на 11 август, нов подобен импортиран на 7 август, закон за домашното принуждение, оповестено на 11 август, другояче нов който може да посочи дали можеш да биеш жена си 58 дни, а на 60-тия да спреш, по този начин ли се прави законодателство, по този начин ли се трансформират закони още непубликувани с нови ремонти. Законодателната активност на това болшинство съставлява правна неначетеност и житейски безпорядък ”, сподели още Нинова. 

 

За следващ път водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов заприказва за “брутална интервенция на непознати страни във вътрешните работи на страната ” и попита за какво английският дипломат е бил в Централната изборна комисия на среща с Асен Василев и Мария Габриел. 

 

“Ще питаме какво се е коментирало на тази среща, в случай че не получим приемлив отговор ще пискане отговор от ДАНС ”, зарече се Костадинов.

 

За комунистическото минало на депутатите заприказва Тошко Йорданов от “Има подобен народ ”, който с изключение на рецензии по адрес на ръководещото болшинство, насочи и едно заричане - народът да стачкува, в случай че националният празник на страната бъде изменен от 3-ти март на 24-ти май. 

 

" Когато народът измете вашето ръководство ние ще върнем Народното събрание там където му е мястото - в историческата постройка на Народно събрание. Днес е срамен ден, тъй като едно нездравословно заседание ще стартира още веднъж да работи ", добави Йорданов. Той даде и образци за неверни решения на ръководещите - " нефелен закон за домашното принуждение, нездравословни ремонти в Наказателен кодекс, ужасяващ бюджет ", разяснява той.

Ако се осъществят " всички брутални пакости, които са замислили, ви поисквам приятна разходка по българските улици ", съобщи Йорданов.

 

Правомощията на президента

 

Орязването на президентските пълномощия е един от целите на депутатите в новата парламентарна сесия. Предложението, което следва да бъде импортирано от Явор Божанков, пристигна на фона на голям спор сред изпълнителната власт и президентската институция. От месеци наред ПП-ДБ упрекват Румен Радев в две години еднолично ръководство през служебни държавни управления, довели до президентски назначения в редица институции.

 

Последният спор пристигна от Министерство на вътрешните работи, откакто от ПП-ДБ желаеха главсекът да бъде освободен, а Радев изрично отхвърли да подпише указа за това. Държавният глава дефинира претекстовете като политически и заприказва за записа, изминал от партийната среща на Политическа партия, в който се заприказва за чистки в службите. 

 

Бившият представител на служебното държавно управление Антон Кутев, Румен Радев, представители на “Възраждане ”, “Има подобен народ ” и други политици и общественици, които показват непосредственост с “Дондуков 2 ”, приказват за изтеклия запис като за “единствената поредна политика на държавното управление ” и безапелационен опит за преодоляване на службите преди локалните избори. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР