Това стана ясно от думите на скопския външен министър Буяр

...
Това стана ясно от думите на скопския външен министър Буяр
Коментари Харесай

Скопският външен министър: Позициите ни с България още се разминават

Това стана ясно от думите на скопския външен министър Буяр Османи. Той бе безапелационен - развиването на Република Северна Македония се попречва посредством блокадата на Европейски Съюз.

Думите му идват преди плануваната среща в столицата на западната ни съседка, на която да бъде разискван пакет от политически въпроси. За България това са правата на българите в РСМ, а за С. Македония - въпросите на идентичността в преговорната рамка като европейско решение.

По думите на Османи това по някакъв метод дефинира пътя, по който би трябвало да поеме процесът.

Той разясни, че от българска страна са въпроси, свързани с правото на самоопределяне въз основа на държавното устройство, езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма, пишат от БГНЕС.

Османи счита, че сега няма потребност от провокации и злоупотреби с тематиката поради политиканстване и злободневна партийна политика, а от деескалация на връзките.

Османи е на мнение, че българската общественост би трябвало да се обърне към институциите в Скопие и да каже за себе си дали имат усложнения и дали търсят избрани способи да се интегрират в системата. Това не би трябвало да ни плаши, в противен случай, няма основа, на която да сме по-силни, с изключение на в мултикултурализма, акцентира той.

Интензивните диалози сред България и Република Северна Македония не престават и тази неделя, когато ще за повторно ще се срещнат специалистите от двете външни министерства. Очаква се делегациите да получат нови политически указания въз основа на извършените на 11 февруари диалози. Освен това предходната седмица бе осъществен и първият полет по линията София-Скопие. Идеята на двете държавни управления е по тази линия да се организират непрекъснати полети, само че тяхната цена към момента не е ясна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР