Това сподели в предаването Преди всички“ в ефира на БНР

...
Това сподели в предаването Преди всички“ в ефира на БНР
Коментари Харесай

Иво Христов: Понятието „некоалиция” е апогей на журналистическата...

Това показа в предаването „ Преди всички “ в ефира на БНР Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал и шеф на кабинета на президента Румен Радев в интервала 2017-2019 г. 

 

Помолен за коментар на думите на премиера Дянков, че Президентството отхвърля разговор и това може да е нездравословно, Христов попита: „ Диалог с кого? И защо? Всички решения на по този начин наречената „ сглобка “ (точното определение е „ коалиция на войната “) се вземат на мрачно и се оповестяват постфактум. Напоследък не ги оповестява министър председателят. 

С кого да води разговор президентът? С премиера в сянка – господин Делян Пеевски? С настоящия министър председател, който е статист? “

 

Според евродепутата демокрацията и свободата на словото са в оттегляне на всички места. 

 

„ В България всичко наподобява изгубено в това отношение. Понятие като „ некоалицията “ е разцвет на българската политкоректност. В своето сервилно изпитание медиите основават нови думи, възприемат подхвърлените им нови понятия единствено и единствено, с цел да прикрият позора на една коалиция. По света политкоректността е блокирала изобщо способността на медиите да изричат някакви непристойни истини. Войната ще спука тази политкоректност във всички направления, защото диалогът става недопечен и недодялан. Това ще бъде доста мъчително “, сподели Христов в ефира на БНР. 

 

Евродепутатът разяснява и Европейския акт за свободата на медиите:

 

„ В него има и положителни планове, има и някои положителни решения. Например, по-трудно ще бъде отстраняването на изявления в обществените мрежи, а не както се случва в този момент – посредством система от доноси, по субективната преценка на админите. Същевременно, обаче, този акт основава и нови органи. Нов орган значи нова инстанция за надзор над информацията. С подобен нов орган постоянно може да се злоупотреби. Винаги сме твърдели, че Европа е територия на свободното слово, а в този момент желаеме да го създадем още по-свободно, създавайки нови инстанции? Тук по-скоро виждам проблем. “

 

Според Иво Христов този проблем няма да бъде преодолян посредством въвежданите механизми, а единственият вид е това да се случи стихийно.

 

„ Политкоректността съумя да оплете политическия и публичния спор през последните години дотам, че забрани понятията, нужни, с цел да изречеш някои от проблемите. В Европейския съюз не е признато да се приказва за „ проблем “, а за „ предизвикателство “. Това е единствено една илюстрация на политкоректността, покрила безусловно цялата политическа реалност. Тя основава сгодния декор за избуяването на радикалните партии, които оферират неприятни решения, само че изричат очевидности, които другите премълчават от политкоректност. Това им носи точки “, сподели още той.

 

Христов разяснява и решението на шефа на Франкфуртския панаир на книгата да отмени награждаванетона палестинската авторка Адания Шибли „ заради войната в Израел “:

 

„ Германия носи възприятие за виновност поради Холокоста. Отчасти това изяснява случилото се. Германия твърдо и абсолютно поддържа Израел в този спор. Приравняването на терористичните дейности на „ Хамас “ и творчеството на Адания Шибли, несъмнено, е несвоевременно и прибавя още една дребна неправда към цялата чудовищна покруса на войната. “

 

Според Христов уредниците на панаира във Франкфурт са били в внимателно състояние.

 

„ Награденият разказ на Шибли споделя историята на изнасилването и убийството на палестинско момиче от израелски бойци през 1949 година А сегашната война стартира с терористична офанзива на „ Хамас “ против Израел и безогледното ликвидиране на доста почтени израелци. Съществуваше риск литературната премия да бъде използвана политически и да бъде впрегнара за разпалване на войната. 

 

Отмяната на премията е обяснима. В случая политиката убива литературата, само че, за жалост, времената са такива. Добрата литература, по този начин или другояче, надживява злободневието, даже и огромните нещастия като сегашната. “

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР