Това ще е възможно за седем често срещани заболявания Заради

...
Това ще е възможно за седем често срещани заболявания Заради
Коментари Харесай

Аптекари ще изписват лекарства във Великобритания

Това ще е допустимо за седем постоянно срещани болести
Заради дефицит на персонални лекари, във Англия бе позволено на аптеките да предписват медикаменти за седем постоянно срещани болести. Британското опазване на здравето се надява по този метод да понижи времето за очакване за обзор при лекар, което сега тук-там е над две седмици, съобщи за Нова тв кореспондентката Павлина Трифонова.

Фармацевтите ще могат да изписват лекарства при инфектиране на уши, гърло, синузит и даже антибиотици при по-тежки инфекции, които досега мъчно изписваха и самите персонални лекари. Това е огромна смяна за английското опазване на здравето, защото предписваните от лекар медикаменти са безвъзмездни. Пациентът заплаща само такса от 9 паунда и 65 пенса за издаване на рецептата, като пенсионерите и децата са освободени даже от нея. Затова и даването на медикаменти постоянно е било доста строго. Остър дефицит на лекари обаче промени разпоредбите не и без присъединяване на гражданското общество.

Хората в живописното британско градче Лосуитиъл се прочуха в целия свят с новаторския си метод да си намерят нов персонален доктор, откакто техният се пенсионира. Те записаха радостен рекламен клип, в който пеят за цялостни със тайни носове и задъхващи се от астма хора. „ Имаше огромен отзив на нашето видео, и то от целия свят - от Непал, Индия, Австралия, Канада. Но странното е, че нямаше толкоз доста претенденти от самото Обединено кралство. Въпреки че огромните вестници в страната, както и БиБиСи, описаха за нашата самодейност, нямаше огромен отзив от доктори, които живеят тук ”, споделя Мишел, основател на клипа.

Личните лекари желаят по-висока потребителската такса

Казва, че концепцията се родила от обезсърчение, тъй като в продължение на 8 месеца никой не поискал да лекува в техния град. „ Сега получихме 14 съществени отговора. Десет от тях бяха от чужбина и четири от лекари от Корнуол, които живеят в нашия регион. Повечето от хората от чужбина желаеха да им се поемат разноските по преместването, или лечебницата да заплати за тяхното жилище, а тя няма нужните средства за това. Така че сега се спряхме на двама лекари, които приключват своето образование и ще получат своите квалификации през август и октомври. Това не е идеално, защото до тогава ще имаме единствено един лекар ”, добавя Мишел. Затова и решението за приемане на медикаменти от аптеката е добре пристигнало за тях.

„ Една четвърт от фармацевтите в Обединеното кралство към този момент могат да вършат това – те са аптекари с право да издават предписания. Мисля, че това е прелестна концепция, в случай че успее да облекчи натоварването на джипитата и им помогне с някои от по-леките случаи. Но това е и леко плашещо, защото пациентите могат и да не кажат на своя фармацевт за всичките признаци, от които страдат, а те биха били видяни от доктор. Затова мисля, че е значимо да има добра връзка сред аптека и болница, тъй че хората да бъдат препращани доста бързо от едното на другото място - изключително в случай че фармацевтът не е доста сигурен каква диагноза да се сложи на даден пациент. Тогава те биха могли незабавно да му запишат час при лекар. Тук имаме шанс, защото можем да посетим доктор още в същия ден, в който имаме потребност от това. Но на други места хората могат да чакат и по 10 дни преди джипито да може да ги прегледа ”, акцентира Мишел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР