Това ще е най-големият провал за общинските ни съветници през

...
Това ще е най-големият провал за общинските ни съветници през
Коментари Харесай

Историческа сесия на ОбС-Бургас утре: Ще прогоним ли за втори път инвеститор, дошъл с 600 млн.лв.

Това ще е най-големият неуспех за общинските ни съветници през целия им 4-годишен мандат и градът няма да им елементарни

Казват, че птичето един път кацало на рамото . Преди малко повече от година Бургас го изпусна, откакто кабинетът на Кирил Петков и Асен Василев спря инвестиция за половин милиард лв. в някогашната авиобаза Равнец, на безупречно чиста компания – обществена компания от Дания, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Дружеството можеше направи града пионер в производството на зелена сила на Балканския полуостров посредством цех за водород, да притегли консорциум от високотехнологични компании и по този начин да се открият стотици работни места.

Датчаните обаче се " блъснаха " челно в родната политическа реалност и не съумяха " да свият гнездо ". Първо получиха поддръжка на високо държавно равнище, само че по-късно инвестицията им бе спряна от Министерски съвет.

И това се случи под давлението на някогашния министър председател Кирил Петков, на някогашния министър на превоза Николай Събев, на някогашния министър на защитата Драгомир Захов и на народния представител от ПППП Константин Бачийски, който пък още от локалните избори през 2015 година, като претендент за общински консултант от Политическа партия Средна европейска класа, а от 2019-а и като претендент за кмет от същата партия, застъпва тезата, че Равнец би трябвало да стане карго летище и безмитна зона. Казусът отиде в съда напролет на 2022 година, откакто регионалният шеф Стойко Танков апелира решението на Общински съвет. На датския вложител бе показано, че не е мечтан. И той си потегли. Потърси не просто различен град в България, с цел да осъществя плана си, а напряко се отдръпна от страната ни

Птичето, изненадващо, този път може да кацне повторно на рамото на Бургас. На 13 март т.г. в Община Бургас стъпи друга компания,  подготвена да влага в началото 600 млн.лева и в 5-годишен период да открие до 1000 работни места. Проверката на Флагман откри, че това е действителен вложител, който е подготвен да вложи пари в този момент, а не утопичен вложител от Хонгконг, Сингапур или Китай, който би " прегърнал " концепцията за карголетище с безмитна зона край Бургас и би я трансформирал в действителност.

КОЙ Е НОВИЯТ ИНВЕСТИТОР

„ Виртус Инвестмънт “ АД е част от интернационален консорциум и към този миг минава процедура в Българската организация за вложения (БАИ), с цел да получи документ клас „ А “. Дружеството не просто желае да направи водороден цех в региона на закритото военно летище, а индустриален комплекс за асемблиране на детайли за водородната промишленост и зарядни станции за коли. Първата стъпка по реализирането на инвестицията е смяна на ПУП-а на тогавашния боен обект край Бургас, което би трябвало да се случи на следващия ден.

Идеята на общинската администрация е да отдели летателните писти от терените, които може да се употребяват за индустриални цели. В случая ще се обособи имот от 831 дка, което е 26 % от цялата територия.

Проектът за смяна на ПУП-ПР е минал през координиране с отрасловите министерства и ГВА (Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация “), които са дали своите рекомендации. Те са признати и нанесени в Плана от страна на Общината.

Процедурата е спазена, само че все пак в някои непрекъснати комисии в Общинския съвет има опозиция от страна на съветниците на Политическа партия Средна европейска класа.

В качеството му на жител, по време на съвещанието на ПК по „ Устройство на територията “ предходната седмица влезе лидерът на ПППП - новоизбраният народен представител Константин Бачийски, който взе думата и изрече още веднъж своето противоречие със същите причини.Той продължава да счита, че тази зона би трябвало да се резервира за различен вид вложител, а компанията, която желае да влага през днешния ден, може да го направи на различен терен.

„ Г-н Бачийски се яви на локалните избори през 2015 година с заричане, че ще докара крупни вложители като направи карго летище. Същият популистки сюжет той повтори и през 2019 година, към този момент като претендент за кмет. Миналата година Бачийски бе в основата да се прогони вложител, в този момент се пробва да го направи и с различен. А  от него с изключение на голи приказки, до момента не сме видели нищо като реализация. Г-н Бачийски бе ръководител на Икономическата комисия към Общински съвет Бургас в продължение на 8 години. И какво направи?! Нищо! “, безапелационен е общинският консултант Георги Маринчев от ГЕРБ, който е член на ПК по „ Устройство на територията “ и на ПК по „ Икономика и капиталови политики “. И в двете комисии предходната седмица е имало обструкции от Бачийски и общинските съветници от Политическа партия Средна европейска класа, която пък първо бе мандатоносител на ПППП, а в този момент двете партии са в коалиция на национално равнище.

Според по-голямата част от членовете на двете непрекъснати комисии, от разнообразни партии, концепцията за превръщането на Равнец в карго терминал е несъстоятелна, тъй като летище „ Бургас “ може, и се употребява, за карго транспорти с обновената му и постоянна инфраструктура, отстоящо е единствено на 2 км от автомагистрала,  на 6 км от пристанище, а натовареността му като трафик е прекомерно слаба – 10-12 % приложимост на година.

Най-важното - желанието на новия вложител е последната опция да осъществяваме план в тази зона. Срокът, за който е предоставено летище Равнец на Община Бургас, изтича през юни 2023 година. Ако в този момент не създадем нищо ще би трябвало да върнем парцела назад на страната, която ни го съобщи през 2018 година под изискване - да намерим в 5-годишен период подобаваща за общината инвестиция.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Внасянето на докладна бележка от кмета Димитър Николов за смяна на ПУП-ПР на летище Равнец за разглеждане на следващия ден на постоянната сесия на Общинския съвет. Това е единствено първата стъпка за реализирането на инвестицията.

След като „ Виртус Инвестмънт “ АД получи документа от Българската организация за вложения (БАИ), Общински съвет ще разисква втора докладна бележка – за предписание с терена и разрешаване да се отстъпи право на градеж за водородния цех.

На летището в Равнец могат да стъпят единствено вложители, сертифицирани с клас „ А “

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПРОЕКТИТЕ

Между плановете на сегашния претендент „ Виртус инвестмънт “ АД и „ Бургас Хайдръджън “ ЕАД, който бе спрян преди година, има разлика, посочи пред Флагман.бг Ивелина Стратева, шеф на дирекция „ Икономика и икономически действия “ в Община Бургас.

„ Предходното предложение беше за създаване на водороден парк, който се зарежда от зелена сила. Работните места в този момент са повече – до 1000, тъй като този вложител желае да сътвори цялата въглеродно-неутрална зона. Предходният имаше проекти единствено за цех за произвеждане на зелен водород, а проектите му за останалата част от зоната бяха да притегля сътрудници, с които работи в Дания. От своя страна „ Виртус инвестмънт “ АД желае да създава зелен водород, който е необходим за зареждане на производства в Зоната – на детайли за водородната промишленост – електролизери, асемблиране на зарядни станции, асемблиране на съдове за предпазване на водород и развоен център, което е много по-различно “, добави Ивелина Стратева.

Директорът на дирекция „ Икономика и икономически действия “ Стратева бе безапелационна, че това е последният късмет за Равнец. Ако и в този момент вложителят бъде пропъден, надали различен ще желае въобще да преглежда тази бизнес алтернатива.

Предложението за смяна на ПУП-а ще се преглежда на постоянната сесия на следващия ден. Дали това ще е стратегическият неуспех на целия 4-годишен мандат на актуалните общински съветници ще се разбере при гласуването на т.17 от дневния ред. Както и дали птичката има късмет още веднъж " да кацне на рамото " ни тази пролет.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР