Това ще бъде забележителен момент в историята на космическите изследвания.След

...
Това ще бъде забележителен момент в историята на космическите изследвания.След
Коментари Харесай

Мисията на НАСА се подготвя да докосне Слънцето

Това ще бъде незабравим миг в историята на галактическите проучвания.


След една година, на 24 декември, слънчевата сонда " Паркър " на НАСА ще прелети около Слънцето с изумителната скорост от 195 км/сек, или 435 000 благи в час.

Нито един обект, основан от индивида, няма да се е движил толкоз бързо, нито пък да се е приближавал толкоз покрай нашата звезда - единствено на 6,1 млн. км или 3,8 млн. благи от " повърхността " на Слънцето.

" На процедура ние съвсем кацаме на звездата ", съобщи доктор Нур Рауафи, който е един от участниците в плана.

" Това ще бъде грандиозно достижение за цялото човечество. Това е равностойно на кацането на Луната през 1969 година ", съобщи ученият от Лабораторията по приложна физика към Университета " Джонс Хопкинс " пред Би Би Си Нюз.

Скоростта на " Паркър " ще се дължи на голямото гравитационно привличане, което ще изпитва, до момента в който пада към Слънцето. Това ще бъде еднакво на полет от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 30 секунди.

Слънчевата сонда " Паркър " на американската галактическа организация е една от най-смелите задачи, замисляни в миналото.

Изстреляна през 2018 година, тя има за цел да направи многократни и все по-близки прелитания към Слънцето.

Маневрата в края на 2024 година ще води " Паркър " до едвам 4 % от дистанцията сред Слънцето и Земята (149 млн. км/93 млн. мили).

Предизвикателството, пред което е изправен " Паркър ", ще бъде голямо. В перихелия, точката от орбитата на сондата, която е най-близо до звездата, температурата в предната част на галактическия уред евентуално ще доближи 1400C.

Стратегията на " Паркър " е да влезе бързо и да излезе бързо, като направи измервания на слънчевата среда с набор от принадлежности, ситуирани зад пълен топлинен щит.

Изследователите се надяват, че премията за това ще бъде пробив в познанията за някои основни слънчеви процеси.

Основното измежду тях е по-ясно пояснение на действието на короната - външната атмосфера на Слънцето.

В нея се следи нещо, което наподобява опонира на интуицията, а точно прегряване. Температурата на Слънцето във фотосферата, на повърхността, е почти 6 000 °C, само че в короната тя може да доближи зашеметяващите милиони градуси и повече.

Човек би си помислил, че температурата ще понижава с отдалечаването от нуклеарното ядро на звездата.

Също по този начин в региона на короната потокът от заредени частици - електрони, протони и тежки йони - ненадейно се форсира до свръхзвуков вятър, движещ се със скорост 400 km/s, или 1 000 000 благи в час.

Учените към момента не могат да обяснят изцяло и това. Но то е от решаващо значение за възстановяване на прогнозите за държанието на Слънцето и за явлението " галактическо време ".

Последното се отнася до мощните изригвания на частици и магнитни полета от Слънцето, които могат да влошат връзките на Земята и даже да срутен електропреносната мрежа. Радиацията също по този начин съставлява риск за здравето на астронавтите.

" Това придобива ново измерение, изключително в този момент, когато мислим да изпратим дами и мъже назад на Луната и даже да установим непрекъснато наличие на лунната повърхнина ", сподели доктор Рауафи.

" Паркър " направи едно от околните си приближавания до Слънцето в петък. Той има планувани още три през 2024 година, след което ще се завърти към Венера на 6 ноември, с цел да помогне за огъването на нейната орбита и да трансформира 24 декември в историческо събитие.

Ръководител на научния отдел на НАСА е доктор Ники Фокс. Тя е била водещ академик на " Паркър ", преди да поеме актуалната си роля.

Тя съобщи, че главният плюс на прелитането на 24 декември ще бъде продължителността на престоя на сондата в короната, която е доста по-дълга, в сравнение с при всяко предходно прехвръкване.

" Не знаем какво ще открием, само че ще търсим талази в слънчевия вятър, свързани с нагряването ", сподели тя пред Би Би Си Нюз.

" Подозирам, че ще усетим доста разнообразни типове талази, което ще покаже, че става дума за комбинация от процеси, за които хората спорят от години. "

Предстоящата година ще бъде върхът на задачата на " Паркър " ; той няма да може да се приближи до Слънцето след декември, не на последно място тъй като орбитата му към този момент няма да разрешава прелитания на Венера, с цел да се настрои траекторията му на още по-тесен път.

Но в случай че се приближи още повече, рискува да съкрати сянката, хвърляна от огромния щит на Паркър, и да изложи задната част на галактическия уред на непоносими температури. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР