Това ще бъде възможност да обсъдим двустранното сътрудничество и по-специално

...
Това ще бъде възможност да обсъдим двустранното сътрудничество и по-специално
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен започва четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани

" Това ще бъде опция да обсъдим двустранното съдействие и по-специално да представим по-подробно Плана за напредък на Европейски Съюз за Западните Балкани пред водачите в района ", оповестиха от Европейската комисия.

Фон дер Лайен ще посети Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, където ще беседва с публични лица на тези страни.

На 15 и 16 октомври председателката на Европейската комисия посети Албания, където се състоя срещата на върха на Берлинския развой.

На тази среща тя показа на Европейски Съюз и районните водачи нов проект за напредък на Западните Балкани, който съгласно нея има капацитета да удвои размера на стопанската система на района през това десетилетие.

Планът за напредък на Западните Балкани има четири стълба - интеграция в единния пазар, по-задълбочено районно икономическо съдействие, ускорение на главните промени и по-голяма предприсъединителна финансова поддръжка.

Фон дер Лайен сподели в Тирана, че е предложила капиталов пакет от шест милиарда евро, от които два милиарда са грантове и четири под формата на заеми, чиято реализация ще зависи от използването на промените.

По време на визитата си на Западните Балкани ръководителят на Европейската комисия ще се срещне с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в Скопие в неделя и с премиера Димитър Ковачевски в понеделник сутринта.

От Скопие тя ще замине за Прищина, където ще се срещне с президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти.

Във вторник сутринта в Подгорица Фон дер Лайен ще беседва с президента на Черна гора Яков Милатович и премиера Дритан Абазович.

Следобед същия ден тя ще дойде в Белград и ще се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателката Ана Бърнабич.

Урсула фон дер Лайен ще приключи обиколката си на Западните Балкани в Сараево, където ще беседва с членовете на босненското председателство и с председателката на Министерския съвет Боряна Крищо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР