Това ще бъде кабинет на агонията“ или кабинет на продължаващата

...
Това ще бъде кабинет на агонията“ или кабинет на продължаващата
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Ново мнозинство в това НС няма да оцелее, вървим към избори

Това ще бъде „ кабинет на мъката “ или „ кабинет на продължаващата мъка “
Интервю на Tribune.bg с политолога доцент Стойчо Стойчев за новата политическа действителност в България, маневрите на партиите и вероятните направления за излаз от комплицираната ситуация                                                  

Г-н Стойчев, какви са усещанията ви от миналите съвещания на партиите при президента? Както стана ясно Румен Радев постави завършек на този цикъл, без да организира срещи с „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия, които отхвърлиха да се явят при него през вчерашния ден с претекст, че би трябвало да бъде дефинитивно признат бюджетът. Как бихте коментирали държанието на едната и другата страна?

Очевидно сгъстяване на позициите от страна на двете политически партии, някакъв тип проява на пренебрежение и неуважение на президента и на неговата конституционна роля в този развой. От друга страна имаме твърдата позиция на Радев, че няма да се преценява с тях. Те като не желаят, точка по въпроса! Той ще си кара по наставления ред. Има към този момент опит със сформиране на държавно управление, служебни кабинети и така нататък Ще връчи мандатите допускам в някакъв партиен порядък и още веднъж топката тук ще бъде в „ Продължаваме Промяната “, с цел да забележим дали те имат действителни планове да изпълнят този мандат или ще го саботират още през цялото време, като предложат още веднъж Кирил Петков за министър-председател. Това мигновено ще значи, че няма да могат да го изпълнят, защото Петков получи избор на съмнение преди седмица. Няма по какъв начин същите депутати да го изберат още веднъж за министър-председател. Това ще бъде показателно накъде ще тръгне цялата процедура. Оттам, допускам, че вторият мандат доста бързо ще бъде върнат от ГЕРБ. Като евентуално това би било както постоянно придружено с показване на проектокабинет от тяхна страна, с цел да покажат, че имат управнически потенциал. След това президентът към този момент ще влезе в най-важната си функционалност в това отношение – да даде мандата на трета партия по свое убеждение. Тогава пък ще си проличи дали Румен Радев има действително желание да се извърши този мандат или не, тъй като може да го даде на партия, която има шансове или на такива, която няма никакви шансове да сформира държавно управление. Разбира се, вероятността да се излъчи кабинет е по-малка, в сравнение с да не се излъчи. В последна сметка съвсем всички чакат, когато се извърви тази процедура, президентът да разпусне Народното събрание, да назначи длъжностен кабинет и да насрочи избори за септември, октомври. Това е артикул на динамичната обстановка в страната, на арогантното отношение на Кирил Петков като министър председател, тъй като огромна част от проблемите той ги сътвори въз основа на вражди, които отвори, без да има смисъл от тях. Не знам за какво, евентуално поради его или нещо друго. Разбира се, има изменена конюнктура във връзка с парламентарното болшинство. „ ИТН “ към този момент са в тежък спор с „ Продължаваме Промяната “. Ново болшинство в границите на този парламент ще бъде нежно, ще бъде елементарно за атакуване и с него би се заел да ръководи единствено човек, който не държи доста на политическата си кариера. Дори да излъчим подобен кабинет, нямам доверие той да оцелее дълго време и да бъде кадърен. Доколкото виждам ще вървим към нови избори по бързата процедура.

Какво смятате за опитите за бавене на процеса от страна на ПП и БСП? Официалният им мотив е актуализацията на бюджета, импровизирано се знае, че тече опит да се провежда поддръжка за нов кабинет на Кирил Петков в границите на този парламент.

Румен Радев желае да се одобри актуализацията на бюджета, тъй като в случай че ще има длъжностен кабинет, той би трябвало да има бюджет. От друга страна е ясно, че самият избор на съмнение и оставката на Никола Минчев бяха гласувани за да се редуцира оптимално времето на Кирил Петков да съблазнява други депутати. Ясно е, че той продължава да го прави и е ясно, че президентът от своя страна бърза с процедурата, с цел да съкрати това време, което Кирил Петков има сега, с цел да не може в последна сметка да си обезпечи заветните 12 депутати, които му трябват, с цел да си крепи кабинета. Дори да ги откри, това ще бъде „ кабинет на мъката “ или „ кабинет на продължаващата мъка “. Тези хора доста мъчно се събират за кворум, доста мъчно ще минават решения, и Петков още по-трагикомично ще завърши своя политически път. Отлагането с шест месеца до една година единствено в допълнение ще дискредитира „ Продължаваме Промяната “, Кирил Петков и Асен Василев персонално, и безспорно ще докара до плевел провал за тях следващата година. Сега, в случай че въпреки всичко проявят някакъв разсъдък, проведат съвещания за кабинет, който да бъде подсилен на кардинална основа от парламентарни групи, а не от крадени депутати, биха могли да излязат с достолепие и да кажат, че фактически са ги свалили.

Оставката на държавното управление бе внесена чрез куриер в Народното събрание, на какво ви наподобява това?

Сигурно е пратена по „ Еконт “ или може персонално министърът на превоза и притежател на „ Еконт “ да е споделил „ Еконт достави вашата пратка “. Няма значение по какъв начин я е пратил Кирил Петков, значимото е, че той беше много зает в парламентарната институция, ходеше там персонално, с цел да държи речи, да активизира болшинства. Ако показва някакъв тип отрицателно и неуважително отношение към президента е едно, в случай че показва същото отношение към Народното събрание е напълно друго, тъй като вътре са и неговите лични депутати. Той доста бързо се научи на едни такива навици. Важното е, че има гаранции конституционната процедура да бъде спазена в период. Всичките други прояви и демонстрации в жанр предучилищна група или напряко детска градина ги оставяме за потребителите на „ смяната “.

Прегръдка между „ Демократична България “ и БСП на едни бъдещи избори по какъв начин ще повлияе на техния електорат?

Те са го пробвали това с Мая Манолова на изборите за кмет на София. Видно е, че работи. Има някакъв тип варианти. Като цяло ми се коства, че сега по-скоро те обсъжат независимо явяване или дружно с „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия като предизборна коалиция по-трудно биха могли да я спрягат, само че като нищо!Нищо чудно да създадат една огромна предизборна коалиция и да се явяват там в някакъв тип игра на „ всичко или нищо “, тъй като такова нещо може да завоюва, може и да загуби пагубно. При всички положения в „ Демократична България “ има опитни политици, които дейно използваха и преференциите, и ходенето на избори доста пъти, ще се ориентират в обстановката. В Българска социалистическа партия Корнелия Нинова поунищожи експертния капацитет, с който разполагаше партията, само че пък ще компенсират. Ако пък са дружно с Политическа партия ще се компенсира липса на структури, на обществена база на тази партия, тъй като тя даже официално няма юридическа регистрация. Те ще си създадат коалиция и ще се носят като едни субекти. Като няма юридическо лице, няма кого да търсиш да съдиш. Вие представяте ли си – някакъв неизвестен индивид ни ръководи страната сега? Даже няма регистрация. Ние, в случай че желаеме да заведем иск против тази партия, няма по какъв начин да го създадем, тъй като този индивид не съществува. Това е безспорна „ черешка на тортата “ на инструменталното им отношение към законността, към законите и към институциите. Те имат такова отношение към всичко.

Защо всеки се кълне, че не са му предлагани пари и въпреки всичко чувството в обществото е, че се " пазарят " депутати?

Кирил Петков се закле в Конституцията на България и въпреки всичко я наруши. Такива обети аз от дълго време съм се отказал да чувам и да ги взимам за чиста монета. Отделно, постоянно може да се направи финансово успокоение, да не сключваш непосредствено транзакция с индивида, а да се случи под формата на подаяние за обществен клуб. Ако някой желае да даде едни пари на различен човек, ще се откри метод. Всички тези механизми са задоволително добре смазани в България. Като погледнем парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “, ще забележим, че депутатите там са главно от една, две адвокатски адвокатски фирми. Предполагам, че тези адвокатски фирми имат изпипани способи по какъв начин да създадат легални заплащания, на който си решат за някакъв тип благосклонно отношение или да  създадат, по национално му казано, „ Евала на някой “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР