Това се случва дни след мистериозната смърт на външния министър

...
Това се случва дни след мистериозната смърт на външния министър
Коментари Харесай

Стои ли Путин зад мистерозното заболяване на беларуски опозиционен лидер?

Това се случва дни след мистериозната гибел на външния министър на Беларус Владимир Макей, който умря ненадейно мигове преди основна среща с Русия, откакто даде обещание да не поддържа заповедите на Путин, предава TheSun.

 

Мария беше откарана по неотложност в болница в понеделник от затвор в Хомиел, югоизточна Беларус, където излежаваше 11-годишна присъда поради митингите против " фалшифицираните " избори, които водеше интензивно.

 

Отявленият деятел беше откаран в реанимация и в понеделник вечерта беше опериран, като диагнозата на лекаря не е известна.

 

Нейният юрист Владимир Пилченко сподели, че тя е била настанена в затворническа килия, преди да бъде откарана в болница, само че не даде детайлности за нейното положение.

 

Лидерът на Беларуското демократично придвижване Светлана Цихановская изиска отговори от режима.

 

„ Това е извънредно обезпокоително, Мария Колесникова е приета в болница в интензивно поделение по незнайни аргументи “, сподели тя в Twitter.

 

„ Адвокатът й не беше позволен да я види.

 

„ Наскоро тя беше сложена в наказателна килия – Нуждаем се от информация за положението й и би трябвало да подсигуряваме, че тя получава подобаваща помощ. “

Александър Колесников, бащата на Мария, сподели, че тя е в тежко, само че устойчиво положение.

 

Той сподели, че лекарите не са споделили с него диагнозата й или други детайлности за интервенцията.

 

Той означи, че щерка му е изглеждала енергична и радостна, когато я е посетил за последно в пандиза преди към месец.

 

40-годишната Мария беше задържана през 2021 година, откакто управлява митинги против дискредитираното преизбиране на беларуския водач Александър Лукашенко година по-рано.

 

На фона на безредиците в столицата Минск тя беше сграбчена от улицата от маскирани мъже и хвърлена в микробус.

 

Тя беше упрекната в скрит план за завладяване на властта, основаване на твърдолинейна организация и приканване към дейности, които заплашват сигурността на страната.

 

През предходната година Беларус арестува десетки протестиращи в репресии против несъгласието след оспорваното преизбиране на Лукашенко.

 

Бившата република на Съветския съюз взе участие във войната на Русия в Украйна, насочвайки войските и ракетите на Путин.

 

Но в този момент се споделя, че Лукашенко се опасява, че ще бъде идващият в заговора на Путин да управлява Беларус след мистериозната гибел на неговия сътрудник.

 

64-годишният Владимир Макей умря единствено дни преди основна среща с Путин, откакто се зарече, че нацията му няма да разреши на войските на Путин да я употребяват за офанзива против Украйна.

 

Смята се, че Москва е била ядосана, че Лукашенко и Макей блокираха армията на Беларус да се бие интензивно в Украйна.

 

Докладите сочат, че той е умрял от сърдечен удар, само че врагът на Путин в заточение Леонид Невзлин твърди, че това е резултат от отравяне.

 

Кремъл обаче отхвърли да е забъркан в гибелта му.

 

Представителят на външното министерство на Русия Мария Захарова съобщи в известие в Telegram: „ Ние сме шокирани от известията за гибелта на ръководителя на външното министерство на Република Беларус Владимир Макей “.

 

" Официалните съболезнования от съветското външно министерство ще бъдат оповестени в близко бъдеще. "

 

Калният съюз сред Русия и Беларус се избистри предходната година, когато стана ясно, че беларуски изтребител МиГ-29 е заплашил да взриви от небето аероплан на Ryanair, пренасящ 123 пасажери, като част от скрит план за арестуване на блогър, надъхан срещу режима.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР