Това се случи на среща в образователното ведомство, на която

...
Това се случи на среща в образователното ведомство, на която
Коментари Харесай

Заплатите на асистентите в държавните университети се увеличават с по 310 лв. със задна дата

Това се случи на среща в просветителното ведомство, на която участваха ръководителите на Национален браншов профсъюз Висше обучение и просвета към КНСБ и Синдикат Висше обучение към КТ Подкрепа – проф. Лиляна Вълчева и доцент Валери Апостолов, както и Соня Кръстанова, шеф на дирекция " Финанси "  в министерството.  

 

По време на диалозите беше реализирана договореност за допустим вид на систематизиране на средствата за растеж на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, с цел да може за стартира изплащането им.

 

До края седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лева и се дават на 33 държавни висши учебни заведения, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2 401 са асистенти. С тези средства се обезпечава и 20% нарастване на минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения - помощник. Така, асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лева, считано от 1 август 2023 година

 

Министър Цоков още веднъж акцентира, че значима политика на МОН е предпочитаното увеличение на заплатите на най-младите университетски преподаватели – асистентите. Като резултат е постигнатото нарастване на асистентската заплата с 310 лв.. За съпоставяне през 2022 година заплатите на асистентите са нараснали с 200 лв. (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов запас от 20 млн. лв..  

 

В процеса на взимане на решения е значимо да се чува гласът и мнението на всички ангажирани страни. Именно подобен е методът на министерството и при вземането на стратегически решения в бранша на висшето обучение. Така в името на положителния обществен разговор и плурализъм, МОН инициира серия от срещи с представителите на висшите учебни заведения, Съвета на ректорите и синдикалните организации в региона на висшето обучение за разискване на справедливото систематизиране на спомагателните средства.

 

Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на университетския състав.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР