Това се посочва в пролетния доклад на Световната банка за

...
Това се посочва в пролетния доклад на Световната банка за
Коментари Харесай

Икономистът Румен Гълъбинов: Приемането на България в еврозоната ...

Това се показва в пролетния отчет на Световната банка за развиването на стопанските системи на Европа и Централна Азия.

 

Икономистът Румен Гълъбинов съобщи в ефира на NOVA NEWS, че приемането на България в еврозоната през 2025 година е сложна, само че не и непостижима цел.

" Поставят се избрани условия, като да вземем за пример да продължи понижението на инфлацията. Годишната инфлация за март е 3% - т.е. към този момент понижава. Преди това беше 3,3%. Очакваме идващото тримесечие да се е изравнила със междинната в еврозоната. Имаме опция да желаяме ексклузивен конвергентен отчет, който да бъде изработен с следене на инфлацията от 3 до 6 месеца ", счита специалистът.

 

Финансистът Бисер Манолов на собствен ред бе безапелационен, че за последната година салдото на ЕЦБ спада с 2,3 трилиона $, което значи мощно рестриктивна политика и забързан спад на инфлацията.

" Най-реалистичната година за влизане в еврозоната е 2026 година Критерият за бюджетен недостиг може да ни избяга. Разходната част се забързва за сметка на приходната. Може да забележим спад в потреблението, поради нарастването на лихвите по левовите заеми ", сподели още експертът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР