Това се отбелязва в становище на Съвета на ректорите по

...
Това се отбелязва в становище на Съвета на ректорите по
Коментари Харесай

Съветът на ректорите: Премахването на семестриалните такси за сту...

Това се отбелязва в мнение на Съвета на ректорите във връзка препоръчаното от кабинета отпадане на таксите, което за ръководителите на висшите учебни заведения се явява цялостна проверка на досегашната политика на страната в бранша.

 

Припомня се, че таксите бяха въведени като форма на дофинансиране на образованието на студентите през 1999 година Оттогава до момента този механизъм постоянно е " функционирал като базов принцип на образуване на бюджетите на държавните висши учебни заведения ", се показва в мнението, подписано от ръководителя на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков, като се прецизира, че всъщност студентските такси за образование са главният личен източник на доходи за държавните университети.

Предвид горното би следвало реализирането на сходни промени да бъде планувано в стратегически документи, осигуряващи последователност и предвидимост в законодателната политика на страната, молят ректорите и акцентират, че в тактиката за развиването на висшето обучение до 2030 година, призната през 2020 година по времето на третото ръководство на ГЕРБ, сходна смяна освен не е планувана, само че за нея няма индикации и в обвързваните с нея други политики, заложени цели и ограничения по реализирането им.

 

" В този смисъл препоръчаният законопроект идва изненадващо и ненадейно и изисква деликатна преценка за сходството на концепцията му с ред други политики на страната, обвързани с модела на финансиране. Някои от тях са работили дълготрайно и са се трансформирали даже в структуроопределящи за цялата система на висшето обучение у нас ", се споделя още в мнението, оповестено от Българска телеграфна агенция.

Същественото безпокойство на ректорите е, че предлагането на държавното управление съдържа прекалено много въпроси, на които не се дава безапелационен отговор, което пречи " другояче похвалните планове, които го поддържат, да могат да бъдат действително осъществени ".

 

На първо място кардиналното противоречие на Съвета на ректорите е, че предлагането има за предмет " отчасти палиативно решение на въпроси, свързани с модела на финансиране на висшите учебни заведения ", защото в същото време в Народното събрание сред първо и второ четене се разисква различен законопроект, регламентиращ концептуална смяна на метода на образуване на разходната част на бюджетите на висшите учебни заведения, какъвто е размерът на работните заплати на преподавателите.

 

Съветът на ректорите осведоми, че поредно в границите на последните близо две години е поставял въпроса за цялостната смяна на модела на финансиране на висшите учебни заведения, който са определяли като морално стар и неефикасен.

" Това обаче може и следва да стане само след сливане и взаимно разглеждане на всички въпроси, както свързани с метода на образуване на приходите на университетите, по този начин и на нормативната регулация на разноските им. Всеки различен метод може да бъде избран като еклектичен, нефокусиран и създаващ предпоставки за надълбоко разстройство в правилата на действие на системата, която би станала обект на неоправдани управнически опити ", считат ректорите.

 

Друго " голямо терзание " у тях буди събитието, че закрепен на законово равнище основен източник на доходи, служител и като базов поръчител за академичната автономност на висшите учебни заведения от политически конструираната изпълнителна власт, какъвто са таксите на студентите, се заменя с механизъм за отплата, който няма избрани в закона параметри и ще се дефинира на годишна база от импортирания от изпълнителната власт държавен бюджет.

 

Ректорите настояват, че сходна промяна не подхожда на правила, заложени както в Закона за висшето обучение и Конституцията, по този начин и в редица положителни практики на европейските институции и интернационалните организации, следящи взаимоотношенията сред страната и самостоятелните висши учебни заведения.

" Липсата на правила, по които да се реализира плануванаъа обезщетителна калкулация, ще сътвори големи проблеми на висшите учебни заведения при редица характерни за всяко от тях обстановки, зараждащи по отношение на образованието на студентите ", се отбелязва в мнението.

 

В него се акцентира, че няма изясненост да вземем за пример по какъв начин ще се компенсират учебни заведения, при които е налице образование на един студент по едно и също време в две разнообразни специалности, при взаимни образования в две и повече висши учебни заведения, по какъв метод ще се вземе базата за пресмятане на компенсацията в другите висши учебни заведения, учащи в едно и също професионално направление, при които размерът на таксите варира, по какъв начин ще се компенсират таксите на студенти, учащи се в така наречен омекотен режим, по какъв начин ще се регистрират инфлационните процеси и ред други въпроси.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР