Това се оказва мит, който тези дни беше развенчан от

...
Това се оказва мит, който тези дни беше развенчан от
Коментари Харесай

Кой измисли 10-те хиляди крачки на ден” като гаранция за добро здраве и дълъг живот?

Това се оказва мит, който тези дни беше развенчан от учените

Дори тази илюзия е провокирала значително терзания на хора, които са приели за наложителна норма да извървяват по 10 хиляди крачки всеки ден, с цел да живеят по-дълго, написа

Не всеки може да си го разреши от позиция на време, пък и на своето положение и възраст. Това са 7 - 8 километра въпреки всичко.

В приложение към най-популярното здравно списание „ Ланцет” е оповестено огромно проучване, съгласно което нужният брой крачки за удължение на живота може да бъде по-малък от прословутите 10 хиляди дневно.

Там е обяснено, че тази „ вълшебна” цифра се е появила не на основата на медицински проучвания. Причината е напълно прозаична. Оказва се, че е измислена от японските маркетингови експерти за първия крачкомер, появил се още през 1965 година там. А изпълнителните дисциплинирани японци приели този ориентир и почнали всеобщо да „ щурмуват” 10-те хиляди крачки дневно.

Те го правили с такава пристрастеност, че тези от тях, които не успявали, изпадали в меланхолия поради личното си несъвършенство. Освен това при доста от тях се обостряли сърдечносъдови заболявания и, несъмнено, възниквали проблеми със ставите. В редица случаи, когато човек внезапно се хвърли да заживее здравословно и всекидневно извършва норматива от 10 хиляди крачки, това може да докара до контузии, изясняват травматолози. Най-често се случват растежения, пострадвания и даже разкъсване на връзки.

На първо място страдат връзките в глезенните стави, изключително ахилесовото сухожилие. Точно там пада главното натоварване при толкоз дълго вървене. Случва се нормално при хора, спортували по-рано, само че и при възрастни. При тях сходни проблеми са разследване от дегенеративни промени поради възрастта и съпътстващите ставни болести. За да се избегнат такива контузии, е нужно да се стартира с по-малко на брой крачки, нямате потребност от върхове на дълги дистанции.

Започнете с малко, с цел да не изпитвате болки след вървене и на идващия ден. Много е значимо да се раздвижите преди вървене. Правете придвижвания със стъпалата да вземем за пример, направете няколко придвижвания в коленете и региона на тазобедрената става. И не на последно място, изберете комфортни обувки.

Вслушайте се в изводите да учените:

Първо, намаление на смъртността се отбелязва и при изминаване на по-малко от 10 хиляди крачки. За хора над 50 година са задоволителни 6 - 7 хиляди крачки дневно. При увеличение на натоварването защитният резултат не се покачва. Оказва се, че понижаването на смъртността е една и при 8 хиляди, и при 10 хиляди крачки.

Ако някой желае, с времето може да усили броя изминати крачки дневно, това даже доставя наслаждение, което медиците изясняват по този начин: „ Подобно натоварване работи като антидепресатите и препаратите срещу тревога, като резултатът е съпоставим с този от медикаментите. При придвижване в мускулите се създават огромно количество биоактивни субстанции, които влияят удобно на целия организъм, в това число и на мозъка “.

Вторият извод е: темпът на изминаване на дистанцията не е толкоз значим, колкото общият брой крачки. Ако можете да се движите бързо, това е чудесно. Но в случай че ви е мъчно, не се тормозете, вървете със скорост, която ви е удобна. Има елементарен метод да изчислите своята оптимална скорост при вървене или други извършения по пулса.

Отначало определете оптимално допустимия пулс за вашата възраст по формулата: 220 минус вашата възраст. Т.е., в случай че сте на 60 години, оптимално допустимият пулс би трябвало да е 160 удара в минута. Когато тръгнете да се движите на по-дълга отдалеченост, поддържайте 60-65% от оптималния пулс, т.е., към 100-104 удара в минута. Ако поддържате пулса в тези рамки, спортуването и ходенето ще са ви единствено от изгода, споделят експертите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР