Това съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия. След получаване на

...
Това съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия. След получаване на
Коментари Харесай

Какво откри проверката във ВМА за починалата от сепсис

Това оповестиха от пресцентъра на Военномедицинска академия.

След приемане на сигнала със заповед на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски е назначена специфична контролна комисия, която да ревизира обстоятелствата и събитията по диагностично-лечебното държание на експертите от ВМА по случая "Петя Илиева " .

Жената е постъпила в незабавния неврологичен кабинет на ВМА в 0.50 часа на 31 август с недоволства от болки в кръста от 24 часа и насилствена поза. Преди това тя е посетила неврохирургичен кабинет в „ Пирогов”, където са й предложили консултация с невролог, с какъвто там не разполагат сега.

Пациентката и щерка й не оповестяват за други болести. Дежурният невролог във ВМА не открива неврологична симптоматика, само че поради повреденото общо положение на 67-годишната жена назначава клинично-лабораторни и образни проучвания – цялостна кръвна картина, биохимия, рентгенография на бял дроб и сърце, латерография, тропонин.

Първите резултати от проучванията са подготвени в 1.35 ч. и от тях излиза наяве, че Петя Илиева е с полиорганна дисфункция въз основата на зараза с неразбираем генезис. След приемане на всички резултати е извършена консултация с дежурния доктор в незабавен лечебен кабинет, който взема решение за хоспитализация по неотложност и в 3.05 ч. болната е призната в Клиника „ Спешна терапия”.

Дежурният доктор в клиниката е назначил О2 с маска, вливания, кожно-алергична проба и антибиотично лекуване. Първата апликация на антибиотика – Цефтриаксон, е към 6 ч., незабавно след приемане на резултатите от кожно-алергичната проба. По-късно е прибавен втори антибиотик – Левофлоксацин Назначени са разширени хематологични и биохимични проучвания, резултатите от които дават съображение на дежурния дневен екип, явил се на промяна в 8 ч., да сложи диагноза „ Сепсис. Септичен шок”.

За слагането на дефинитивна диагноза „ Сепсис” не са задоволителни клиничните и лабораторните данни, заради това са назначени микробиологични проучвания – урокултура и хемокултура.

Резултатите от хемокултурата, получени на идващия ден - 1 септември, демонстрират съществуване на стафилококова зараза – златист стафилокок, сензитивен и на двата приложени антибиотика. С оглед уточняване източника на инфекцията са извършени съвещания с токсиколог, офталмолог, експерт по инфекциозни заболявания, гинеколог, нефролог, коремен хирург, невролог, кожен лекар, хематолог, експерт по диализно лекуване, ехокардиография, ехография на коремни органи и на дребен таз, токсико-химичен разбор на кръв и урина.

Проведени са и спомагателни хематологични и биохимични проучвания, проучвания на хемостазата, назначени са серологични проучвания за Лаймска болест, Ку-треска, Кримска хеморагична тресчица, Хеморагична тресчица с бъбречен синдром, Бруцелоза, Листериоза, Хепатит В, С и D.

Междувременно полиорганната непълнота се задълбочава, към 11 ч. пациентката става неконтактна, със забавена неритмична сърдечна активност и хипотония. Проведена е реанимация, Петя Илиева е интубирана и е сложена на изкуствена белодробна вентилация.

На фона на извънредно тежко общо положение – кома, в 16.14 ч. настава срив на хемодинамиката, който не се повлиява от извършените в цялостен размер реанимационни мероприятия, и в 17.06 ч. дамата умира.

Както комисията, направила инспекцията, по този начин и Лечебно-контролната комисия смятат, че няма пропуски в диагностично-лечебния развой при пациентката.

Относно обвиняванията, че дежурният доктор в незабавното звено не се е съобразил с напътствията, дадени по телефона от сина на пациентката (д-р Людмил Лазаров, който работи в Съединени американски щати - бел.ред), следва да се има поради един от главните етични правила в лекарската специалност, залегнали в Кодекса за професионална нравственос на лекарите в България, а точно, че лекарят има право на професионална самостоятелност и персонална независимост за обезпечаване на здравна помощ и грижи за пациента, без външно въздействие или интервенция върху неговата професионална оценка, решения и дейности, като поема отговорността за това.

Разказът на дъщерята и сина на умрялата е друг
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР