Това съобщи пред журналисти във Велико Търново д-р Сибила Маринова,

...
Това съобщи пред журналисти във Велико Търново д-р Сибила Маринова,
Коментари Харесай

Вижте коя е болницата първенец по донорски ситуации

Това заяви пред публицисти във Велико Търново доктор Сибила Маринова, шеф на отделението по реанимация към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов ", представена от Българска телеграфна агенция.

Тя посочи, че от началото на годината са регистрирани седем донорски обстановки при девет потвърдени случая на мозъчна гибел.

Във Велико Търново районните координатори по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова връчиха статуетки "Звезда " на околните на пациенти, станали донори. Инициативата е на Изпълнителната организация по трансплантации и е част от разяснителната акция на организацията под наслов "Частица от теб може да бъде за някого целият свят ". Тя се провежда в границите на Европейска седмица на донорството от 9-ти до 15-ти октомври.

В България над 1100 души чакат сега за трансплантации, в Европа – над 60 000. Целта на срещи като тази и на осведомителните акции е хората да схванат какво тъкмо вършим, какво съставляват мозъчната гибел, донорството, трансплантациите. Искаме всички да схванат, че хората избавят човешки животи когато за някого няма към този момент вяра. Тогава ние, координаторите по донорство, идваме да отнемем тази вяра на околните, с цел да я дадем на някой различен, с цел да може той да живее. Трудно ми е сега, мъчно ми е и като координатор по донорство, тъй като това е най-тежката част от целия развой – да се изправиш против тези хора, да им обясниш, че техният непосредствен повече в никакъв случай няма да се върне и да поискаш от тях да бъдат толкоз мощни и благородни, с цел да дарят органите му и различен човек да живее посредством тях, сподели доктор Сибила Маринова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР