Това съобщи Euractiv, като се позова на чешка медия, предаде

...
Това съобщи Euractiv, като се позова на чешка медия, предаде
Коментари Харесай

Президентът на Чехия: Войски на НАТО в Украйна не са нарушение на...

Това заяви Euractiv, като се базира на чешка медия, съобщи Укринформ.

" Военнослужещите на НАТО могат да правят действия по поддръжка непосредствено на украинска територия, защото това няма да наруши никакви интернационалните правила ", съобщи чешкият президент Петр Павел в изявление за Чешката телевизия.

 

Забележките на Павел по отношение на по-нататъшната поддръжка за Украйна пристигнаха единствено няколко дни след срещата му с френския президент Еманюел, който неотдавна повдигна въпроса за

 

Според Павел би трябвало да се прави ясно разграничаване сред разполагането на бойни елементи и възможното присъединяване на войски в избрани действия за " поддръжка ", с които НАТО към този момент има опит.

 

" Не бива да се не помни, че след анексирането на Крим и окупирането на част от Донбас, което всъщност беше експанзия, въпреки и в доста по-малък мащаб от днешния, на украинска територия действаше подготвителна задача на НАТО, която в един миг включваше повече от 15 страни и наброяваше към 1000 души ", напомни.

 

" От позиция на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации нищо не пречи на войските на страните членки на НАТО, както и на цивилните жители, да вземем за пример, да оказват помощ в работата в Украйна ", означи Павел.

Запитан дали би подкрепил присъединяване на войски на НАТО в директна поддръжка на Украйна на нейна територия, Павел не отговори негативно:

 

" Със сигурност не бих отхвърлил спор по този въпрос. Ако успеем да се споразумеем със съдружниците, че да вземем за пример вместо да образоваме украински бойци на територията на държавите-членки на НАТО, и да транспортираме хиляди военнослужещи, да речем, в Полша или Чехия, доста по-разумно би било да транспортираме няколко десетки инструктори на украинска територия и да образоваме украински бойци там ".

 

Той също по този начин напомни, че след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна Москва разгласи, че всеки, който оказва каквато и да е помощ на Украйна, ще се трансформира в законна цел.

 

" Днес ние освен доставяме Украйна със стрелково оръжие, доставяме я с танкове, скоро може да я снабдим със самолети, доставяме я с крилати ракети със междинен обхват и все пак няма нито едно нахлуване на територията на НАТО. Русия знае доста добре, че това би било нарушаване на закона от доста по-голям диаметър от това, което прави в този момент ", сподели Павел и добави, че Русия е наясно със силата на НАТО.

 

Според Павел западните съдружници би трябвало да имат смелостта да защитят активността си по легален метод, " тъй като подпомагането на образованието и поддръжката на съоръжение в суверенна страна не е битка ", изясни той.

 

Миналата седмица, на конференция с френския президент Еманюел Макрон, Павел съобщи, че Европа не би трябвало да лимитира опциите си да поддържа Украйна, която се бори против съветската експанзия.

 

На 26 февруари френският президент Еманюел Макрон съобщи, че не изключва опцията за разполагане на западни войски в Украйна.

 

Френският министър на защитата Себастиен Лекорну съобщи, че сега не се работи по проекти за изпращане на войски в Украйна, като добави, че съдружниците на Украйна могат да обмислят започването на специфични задачи за образование или разминиране на украинска територия.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба прикани сътрудниците си да имат свои подготвителни задачи, които да бъдат върнати на територията на Украйна, като напомни, че в интервала 2014-2022 година в страната са били ситуирани необятен набор от такива задачи.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР