Това са същите изображения, които видяхме с лошо качество на

...
Това са същите изображения, които видяхме с лошо качество на
Коментари Харесай

ПЪРВИ СНИМКИ: Повърхността на Луната, заснета от кацналата днес китайска мисия!

Това са същите изображения, които видяхме с неприятно качество на екраните в контролния център незабавно след спускането. 

Китайската галактическа организация също по този начин удостоверява, че “Чанг’e 5 ” е разгърнал сполучливо слънчевите си акумулатори и антената си, с което работата на лунната повърхнина е към този момент в ход.

Напомням на читателите, че задачата “Чанг’e 5 ” реализира първия двупосочен полет от Земята до повърхността на Луната след 44-годишно спиране. За финален път пилотираните експедиции на НАСА “Аполо ” и роботизираните на Съюз на съветските социалистически републики от серията “Луна ” в края на 60-те и началото на 70-те години на предишния век съумяха да вземат проби и да ги доставят на Земята за по-нататъшно проучване в лаборатории.

Още през идващите няколко часа пробивна машина ще се опита да доближи до дълбочина 2 метра в лунния реголит, с цел да събере проби от вътрешните елементи на грунда, а малко по-късно чрез специфична лопата ще бъде загребан материал и от самата повърхнина. След към два дни възвръщаемата степен със събрания реголит и скали ще отлети от Луната. Вече в окололунна орбита тя ще се срещне с чакащия орбитален уред, след което пътешествието назад към нашата планета ще може да стартира.

Очаква се триумфалното идване на “Чанг’e 5 ” на Земята дружно с колекционираните проби да е реалност на 16-ти декември.

Снимка от повърхността на Луната, снимана от китайската задача “Чанг’e 5 ” по време на спускането. Photo credit: CNSA

Инфо: CNSA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР