Това са пълни глупости и театър. Нито лев повече корпоративен

...
Това са пълни глупости и театър. Нито лев повече корпоративен
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Няма как Лукойл да внесе 500 млн. лв. данък

Това са цялостни нелепости и спектакъл. Нито лев повече корпоративен налог няма да влезе в хазната от Лукойл тази година. Нито тази седмица, нито другата. Това написа във Facebook журналистът и някогашен политик, Героги Кадиев.

" Лукойл има да заплаща налог облага от 30 млн.лв. през 2021, която заплаща, отказвайки се да придвижи загуби от 2017-2018. Съответно, тези загуби изгарят и не могат повече да се пренесат (по закон, в случай че имаш право в година с облага да пренесеш загуба и не го направиш, губиш правото да пренесеш тази загуба в последващи години). Защо Лукойл го прави, концепция нямам. Вероятно отново някакъв напън от държавното управление ", счита той.

" През юни 2023 Лукойл подава годишна данъчна декларация за 2022, в която разказва изискуем корпоративен налог от 18 млн.лв., който заплаща. На 26 септември 2023, в законовия период до края на септември, Лукойл подава коригираща декларация, в която придвижва загуба от 218 млн.лв. От тях 110 млн.лв. са загуба от 2019 и 108 млн.лв. са пренесена частична загуба от 2020 (цялата им загуба за 2020 е 507 млн.лв.) Лукойл се съгласява да не си желае назад платените 18 млн.лв., а да ги приспада от предстоящ изискуем налог ", написа Кадиев.

Ако това, което Пеевски споделя през днешния ден е правилно и Лукойл са се съгласили да се откажат от коригиращата декларация, то значи следното:

" а. Лукойл би трябвало да подаде нова коригираща декларация, с която се отхвърля от преместването на тези 218 млн.лв остарели загуби. В резултат Лукойл ще загуби вечно правото да придвижи общи загуби от 2019 и 2020 от 617 млн.лв. Ако в миналото в бъдеще Лукойл направи облага от примерно 617 млн.лв., ще заплати 61.7 млн.лв. налог, вместо да придвижи загубата и да заплати 0 лева налог. (оставям настрани дребната детайлност, че към този момент сме отвън периода за коригиращи заявления и отново би трябвало да вършат някакви хватки) ".

" б. Дори и да създадат това, то никога не значи 500 млн.лв. корпоративен налог, импортиран в бюджета. Означава, както обясних нагоре, отвод да пренесеш загуба от 500 млн.лв. Т.е. в миналото в бъдеще, при бъдещи облаги, ще платят 50 млн.лв. налог, който другояче не би бил изискуем. "

" Иначе за 2022 те към този момент са си платили налог от 18 млн.лв. и нищо повече не чакайте от там ", заключва Кадиев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР