Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението

...
Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението
Коментари Харесай

Член на Обществения съвет към ЦИК: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, макар осветлението от видеонаблюдението, сподели пред Стефан Манов – член на Обществения съвет към ЦИК.

Той означи, че с сътрудниците му са предупреждавали за „ готвената хроника на една предизвестена гибел “ на изборните процеси.

„ Днес няма човек, който да каже тъкмо какъв брой индивида на дали своят вот на 2 април. Ако съберете бюлетините с хартиено гласоподаване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за сбор на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика “, добави Манов.

Така той удостовери сигналите за случаи на разминаване в сбора и действителния брой подадени бюлетини и други нарушавания на предварителните парламентарни избори на 2 април.

Например в близо половината от всички секции в страната не сработи видеонаблюдението, макар че страната влага 6.5 млн. лева Машини пък блокираха поради употребяваната хартия, която е друга от тази за предходните избори.

Освен това невалидните хартиени бюлетини от са в пъти повече – 44 617, спрямо 9042 на вота през октомври.

Манов прикани всички политически партии, които влизат в Народното събрание, да сезират взаимно Конституционния съд, с цел да бъдат поправени тези неточности.

„ Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не трансформират крайния резултат. Няма да има смяна в мандатите, само че това е почитание към гласоподавателя “, разяснява той.

По думите му „ отговорността на ЦИК е голяма по цялата линия “. Манов подсети, че от Обществения съвет са предизвестили, че типа на протокола на СИК основава предпоставки за неточности. Предложили са различен пример на протокол.

Той обаче е подсилен единствено зам.-председателят и представител на комисията Росица Матева, която е била ръководител на Обществения съвет.

„ Тези хора нямат никаква визия от това по какъв начин работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа най-малко видеозаписите “, сподели още Манов.

Манов добави, че с помощта на видеонаблюдението, сме станали очевидци на комични и тъжни обстановки. Той сподели, че от Обществения съвет са създали контролна страница, в която всяка комисия може да вкара числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в алено.

„ ЦИК създаде своя. Тя обаче се появи извънредно късно на страницата им и не попада в методическите инструкции. Комисиите не бяха посъветвани да ревизират числата си там “, посочи той.

Манов сподели, че има медийна информация за изпратени инструкции до РИК да приема протоколи с несработили контроли.

„ Т.е. с контроли, които светват в алено, тъй като обикновените сумирания не са правилни. Това е, с цел да няма чувството, че се готви голям неуспех заради закъснение и да се сътвори усещането, че всичко се случва по този начин, както би трябвало “, добави той.

По думите му „ дали това е направено умишлено, или е неверно интерпретирано от РИК, би трябвало да изясни ЦИК “. Има 300 протокола, в които обикновената контрола не е спазена, сподели Манов.

Според него връщането на хартиената бюлетина не е върнало даже един глас допълнително на тези избори, означи той. Избирателната интензивност е с 92 000 души по-малко от първите напълно машинни избори на 11 юли 2021. Тогава гласоподаваха 2 775 000 души, а в този момент имаме 2 683 000, уточни той.

Процентът избрали да гласоподават с машина е 64.3%. В Кърджали да вземем за пример са дали своят вот 60% машинно, даже в Турция – 64%, като има 18 секции където 0 са дали своят вот на хартия.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР