Това разследване е история за жената, която под прикритието на

...
Това разследване е история за жената, която под прикритието на
Коментари Харесай

ГРУ и специалните паспорти: Журналистическо разследване разобличи руска агентка с връзки с натовски офицери

Това следствие е история за дамата, която под прикритието на „ световна лъвица “ съумява да измами десетки натовски офицери (и не само) и в продължение на години получава скъпа информация от разнообразни европейски страни. Тя и досега би траяла „ работата “ си в Европа, само че следствие на The Insider и Bellingcat я принуждава незабавно да се върне в Русия и да смени специалността на разузнавач със скромна служба в Пенсионния фонд на Русия.

Съвместно следствие на The Insider, Bellingcat, Der Spiegel и La Repubblica

В среднощ на 14 септември 2018 година генерал-майор Андрей Аверянов, пълководец на секретна оперативна част на ГРУ 29155, към момента бил на работа — в щаб-квартирата на ГРУ. Генералът имал тежък ден: по здрач The Insider и Bellingcat разгласиха своето разобличаване на отровителите от Солсбъри, отдадено на подчинените на Аверянов „ Петров “ и „ Боширов “. 
Важен детайл от следствието е реалност, който се обяснява за първи път: че ГРУ употребява за прикритие същински паспорти от специфична серия. 
Макар че тогава Аверянов не е могъл да знае, че това ще бъде единствено първото от серията разкрития, той към този момент разбирал мащаба на протичащото се: десетки настоящи сътрудници с паспорти от тази серия се намирали в Европа и то 

на косъм от неуспеха

И още на идващия ден, 15 септември 2018 година, жена, притежаваща паспорт с името Мария Адела Куфелдт Ривера си купува еднопосочен билет от Неапол до Москва. 
А забележителното е, че паспортът и се разграничава от паспортите на „ Петров “ и „ Боширов “ единствено по последната цифра на номера на документа. 
Преди това близо 10 години тя живее в Европа и в доста кръгове е известна като родена в Перу „ световна лъвица “, дизайнер на бижута. Тя общувала с военни, политици и публицисти, давала изявленията за всемирски издания и вдигала шумни празненства, само че единствено за един ден – на 15 септември 2018 година - тя се трансформира от Мария Адела Куфелдт Ривера в Олга Василиевна Колобова, родена през 1982 година и се връща в жилището си в Западно Дегунино.

Първото раждане на Адела и църквата-призрак

На 8 август 2005 година в отдела за регистрация в Лима се получава заявление за включване на нов перуански жител в националната база данни. Мария Адела Куфелдт Ривера показва удостоверение за раждане и за свето кръщение от дребното градче Каляо. Свидетелството за раждане е датирано 1 септември 1978 година и е с номер  1109, а църквата е учредена през 1987 година – 9 години след хипотетичното кръщение на Мария Адела. Така тя се появява в регистрите като действително съществуваща персона.

Второто пришествие на Адела: от Перу на руската Олимпиада

Своят пръв руски паспорт „ Мария Адела “ получава през 2006 година, употребявайки същото име и дата на раждане. Според основаната от ГРУ легенда тя е работила като „ водещ експерт “ в Московския университет и е живяла на адрес в Москва, на който след инспекция се оказва, че живеят други хора и даже не подозират за съществуването и.
Вътрешният съветски паспорт на „ Мария Адела “ обаче принадлежи към същата серия, която ГРУ издава като най-малко на още 6 други сътрудници, в това число „ Сергей Павлов (Сергей Лютенко), един от отровителите на българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев. 
По-късно „ Мария Адела “ споделя на познатите си една прекомерно екзотична версия за своя генезис: майка и е перуанка, а татко и немец. Бащата ги изоставя и майка и я отглежда сама, а през 1980 година дружно с нея отпътува за Съветския съюз, с цел да взе участие в Олимпийските игри (!). В Москва обаче майката получава известие, че незабавно би трябвало да се върне в Перу и оставя осемгодишната си щерка при руско семейство (?!), с което се била сприятелила. Майка и по този начин не се върнала, а „ Мария Адела “ израснала в Русия, само че приемните и родители се отнасяли грубо с нея. Това било и повода тя да не желае да живее в Русия, както и да се омъжи за руснак, а да желае да живее и да сътвори семейство в Западна Европа.

Рим, Малта, Париж, Лондон

Кога „ Мария Адела “ се появява в Европа е мъчно да се откри с акуратност, само че съдейки по фотосите и в обществените мрежи на други хора, тя е била в Рим и Малта в интервала от 2009 до 2011 година.
Марсия Д`Арджи Смит, редактор на английския Cosmopolitan, считала Адела за своя близка другарка от празненството за рождения и ден в Малта през 2010 година. Адела и споделила тогава, че учи гемология (наука за скъпоценните камъни – бел. ред.) в Париж, само че постоянно върви в Малта, където живее гаджето и.
Първите сведения за интернационалните и пътувания са от 10 октомври 2011 година, когато тя извърша първото от голям брой пътувания сред Москва и Париж.
Любопитно е, че тя пътува постоянно от Москва в чужбина с трен, нещо, което изяснява с аерофобия (страх от летене-бел. ред.)
Паспортът, който употребява по това време е от същата серия и единствено с три числа разлика от този на „ Сергей Федотов “ (Денис Сергеев), третия участник в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

 olga_klobova2.jpg

Адела купонясва с другари

През октомври 2011 година „ Мария Адела “ се реалокира в Париж, за магистратура по гемология. Имиграционни данни удостоверяват тази информация и демонстрират, че в началото тя е пътувала с краткосрочни френски визи и в последна сметка получава студентска виза през септември 2011 година.
„ Адела “ постоянно пътувала до Лондон и Д’Арджи Смит си спомня, че тя упорствала приятелката и да я запознае с британски политици или лордове
Скоро след преместването си в Париж тя записва във Франция лична бижутерска комерсиална марка - Serein. От този миг нататък бижутерската компания става формалното прикритие на „ Адела “-Олга.

Странният брак

През юли 2012 година „ Мария Адела “ се омъжва за човек, за който твърди пред познатите си, че е италианец. Всъщност, с изключение на италиански паспорт, брачният партньор и Д. М. има еквадорско и съветско поданство и е роден в Москва в фамилията на съветска майка и татко от Еквадор. Малко преди сватбата той получава съветски паспорт в посолството на Русия.
Година по-късно той отпътува за Русия без брачната половинка си и на 13 юли 2013 година почива на 30 години от „ двойна пневмония и систематичен lupus erythematodes (автоимунно заболяване).
Негови близки другари бяха мощно удивени, когато схванаха от The Insider, че е бил женен, в никакъв случай не бяха чували или виждали „ Мария Адела “.
Тя се връща в Москва чак един месец след гибелта на брачна половинка си.

Веселата вдовица идва в Неапол

В началото на 2013 година „ Мария Адела “ записва в Италия компанията Serein SRL за произвеждане и търговия с бижута и първокласни артикули, сама тя се заселва в неаполитанското предградие Позилипо.
Именно в Неапол „ Мария Адела “ доближава пика в кариерата си на съветски разузнавач под прикритие. В идващите три години тя става непрекъсната част от локалния всемирски живот: открива бутик за бижута и първокласни артикули, по-късно го трансформира в съвременен клуб, в който кипи всемирски живот, а най-после оглавява и локалното поделение на благотворителната организация Lion’s Club.
Поразително, само че „ Адела “ освен не е разобличена, само че и галерията и Serein става пристанище за локалната неаполитанска аудитория, в това число локални политици, предприемачи и звезди, а тя съумява да утвърди легендата си и да завърже нови потребни познанства.

Lions Club и внедряване в НАТО 

Но основното достижение на „ Адела “, което и отваря доста порти е позицията и в локалния Lion’s Club. Важното в тази ситуация е, че то е основано от основаните в Неапол офицери от НАТО.
През 2015 година „ Мария Адела “ доста интензивно се включва в активността на клуба, а през 2018 година, когато съществува заплаха клубът да бъде закрит предлага да заплати членския импорт на целия клуб. Тогава никой не вижда нищо съмнително в тази неочаквана благотворителност.
Трима познати на „ Мария Адела “, свързани с НАТО описаха пред нас, че, като член на Lion’s Club тя е общувала с доста чиновници на НАТО, сприятелила се е с редица офицери и постоянно общувала с тях в обществените мрежи, освен това някои от връзките и имали очевидно сантиментален темперамент.
Една от тези, които били считани за близки с „ Мария Адела “ е полковник Шелия Брайънт, по това време контрольор на военно-морските сили на Съединени американски щати в Европа и Африка. След като напуща Неапол тя се кандидатира за конгресмен. Брайънт ни описа, че предисторията „ Адела “ и се сторила объркана и неубедителна: „ Защо някой би изоставил детето си в Съветския съюз? “.
Неясен бил и източникът на приходите и: „ Тя отвори магазин и постоянно сменяше жилищата си, само че произходът на парите и беше неразбираем “.
Брайънт твърди, че тя и брачният партньор и лимитирали общуването си с „ Адела “ до всемирски приказки, пробвайки се апропо да и оказват помощ да преодолее това, което на тях им изглеждало като прочувствени проблеми в общуването с мъжете. 
Тя си спомня, че „ Адела “ общувала освен с американски, само че с белгийски, италиански и немски офицери и чиновници на НАТО.
Още един от околните с „ Адела “ бил админа въз основата данни на командния център на НАТО в Неапол, която отхвърли да беседва с нас, когато разбра каква ще бъде тематиката на диалога ни.
„ Мария Адела “ имала директен персонален достъп до доста офицери от НАТО и американските военноморски сили в Неапол, посещавала домовете им, както и събития, проведени от НАТО и американските военни, в това число годишните балове на НАТО и Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати. 
Единственото, което към този момент остава неизяснено е, дали е имала физически достъп до базата на НАТО.

Бахрейн

Съдейки по спомените на Д`Аржи Смит и изявленията във Фейсбук на „ Мария Адела “, от 2013 година тя постоянно пътува до Бахрейн под претекст, че посещава годишната галерия Jewellery Arabia.
Там тя също съумява да сътвори нелоши контакти. През декември 2014 година в профила на компанията и във Фейсбук е оповестена фотография, на която тя подарява копчета за ръкавели Serein на тогавашния министър председател принц Халифа бин Салман ал Халифа.
За финален път „ Мария Адела “ посещава Бахрейн през 2017 година. В мейл до Д`Аржи Смит от август 2017 година тя написа, че чака удължение на разрешителното за престояване в Италия и си е резервирала пътешестване в Бахрейн, а по-късно до Москва в средата на ноември същата година.
С какво точно се е занимавала „ Адела “ в Бахрейн остана неизяснено, само че си коства да се означи, че там се намира огромна военноморска база на Съединени американски щати, в която служат над 7 000 бойци и офицери.

Евакуация и измислено заболяване от рак

След следствието на The Insider и Bellingcat за „ Петров “ и „ Боширов “ със „ специфичната серия “ на паспортите „ Мария Адела “ идва за финален път в Москва, без да успее да изясни каквото и да било на европейските си познати.
Единственият спомен от предходния живот, който „ Мария Адела “ взема със себе си в Русия е котката и Луиза. 
Два месеца след незабавното и тръгване тя разгласява финален, мистериозен, само че значим пост на страницата си във Фейсбук. В него тя загатва, че е била болна от рак и че косите и още веднъж са пораснали след химиотерапия.
Докато измислената „ Адела “ „ умирала от рак “, същинската Олга Колобова се устроила сносно в Москва — купила си финален модел Audi, нанесла се в получен от страната апартамент в елитния затворен комплекс „ Селигер Сити “.
Европейските и познати и другари мислели, че «Адела» евентуално е умряла от рака. Но по-късно повече от три години след изгубването и, на 4 декември 2021 година, „ Мария Адела “ праща в WhatsApp следващото загадъчно известие на Марсия Д’Аржи Смит. То гласяло:
„ Скъпа, скъпа, Марсия. Има доста неща, които не мога (и в никакъв случай няма да мога) да обясня! Но ми липсваш доста и много-много… “

Идентифицирането на „ Адела “

 Мария Адела “ попадна в полезрението ни в края на 2021 година, когато открихме, че собственик на паспорт от серията на ГРУ е човек, чието име не попада в нито една съветска база данни.
Ние открихме, че тя има като най-малко три паспорта — един „ вътрешен “ и два задгранични в диапазона на серийните номера, употребени от мнозина други известни офицери.
Нейно прикритие беше персона със разбъркан генезис, родена в Южна Америка, което беше обичано място за основаване на легенда на незаконни сътрудници, употребено както от СВР, по този начин и от ГРУ.

 olga_klobova1.jpg

Адела е Колобова

Издирването на действителната персона на „ Адела “ не се оказа лесна задача. Обратното търсене по лице в базата с паспортни данни на Русия даде стотици вероятни съвпадения с малко подобие, които анализирахме едно след друго. Сравняването на две фотоси от разнообразни интервали на живота на „ Адела “ с паспортната фотография на съветската гражданка Олга Колобова, родена през 1982 година с инструмента Microsoft Azur в началото даде не впечатляващата оценка от 35% съвпадане.
В останалото обаче биографиите на Колобова и „ Адела “ се стиковаха добре. 
Първо, Олга Колобова не оставя никаква цифрова диря в Москва до 2018 година. Но след ноември 2018 година постоянно се откриват следи от наличието и – и те стартират тъкмо по времето, когато „ Адела “ се връща в Москва.
През ноември 2018 година Олга Колобова купува първата си кола в Русия, ново Audi 3 създадено през същата година, а съвпадението е, че „ Адела “ също предпочитала Audi.
В профила си в „ Съученици “ (руска обществена мрежа) Колобова разгласява провоенно наличие от групата „ Приятели на Путин “ и е абонирана за услугите на ветеринарна клиника в Москва.
Използвайки остарели бази данни в последна сметка успяхме да проследим последното цифрово „ наличие “ на Олга в Русия до 2005 година, когато на 23-годишна възраст тя записва компания, търгуваща с алкохол в Краснодарския край в Русия. 
След като открихме тогавашната и адресна регистрация, успяхме да открием татко и. Той е началник на военна катедра във филиала на Уралския механически университет, награден е с медал за „ осъществяване на интернационалния си дълг в Ирак, Ангола и Сирия “.
Съдейки по всичко, Олга Колобова е 

потомствена гереушница

Любопитно е и, че незабавно след връщането си в Москва Колобова единствено в разстояние на няколко месеца купува два първокласни жилището: единият е студио в влиятелен регион на Москва, а вторият – луксозен, стометров апартамент в елитния жилищен комплекс „ Селигер сити “ на стойност към 600 хиляди евро. Второто жилище, тя получава през 2020 година, въпреки че то към момента се води на страната.
В същото време Олга се води редови чиновник на Пенсионния фонд на Русия и е необичайно какъв брой от сътрудниците и могат да си купят такова жилище.
Решаващото удостоверение на това, че „ Адела “ и Олга Колобова са еднакъв човек, се трансформира получена от нас фотография на Колобова от шофьорската и брошура, направена през 2021 година.
Съпоставянето на фотосите даде към този момент безапелационно съвпадане.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР