Това причинява свлачища и внезапни наводнения, като последните месеци това

...
Това причинява свлачища и внезапни наводнения, като последните месеци това
Коментари Харесай

Климатичните промени: По-малко сняг, повече дъжд, по-опасни планини

Това предизвиква свлачища и неочаквани наводнения, като последните месеци това се случи в Грузия, елементи от Индия, Непал и Пакистан. Освен проливните дъждове, по-топлото време топи по-бързо снежната завивка и ледниците, което ускорява наводненията, а дъждовната вода разрохква почвата и я прави неустойчива.

„ Нашите констатации са че рискови количества дъжд падат на огромна надморска всисочина в доминирани до момента от сняг райони на Северното полукълбо “, се споделя в изследването, оповестено в списание Nature. Такива са заключенията и на Националния център за метеорологични изследвани на Франция, както и на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), чийто отчет от 2019 година планува този резултат от климатичните промени.

Според метеоролозите, повода е, че вследствие на световното стопляне, а изотермата на заледяване (линията, от която нагоре преваляванията падат като сняг), се е изместила по-високо. Това е по-силно изразено в Хималаите спрямо други планински райони като Алпите и Скалистите планини в северното полукълбо,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР