Това представлява 23% от общия финансов ресурс по ПВУ, заяви

...
Това представлява 23% от общия финансов ресурс по ПВУ, заяви
Коментари Харесай

Брюксел одобри първия транш от 2,7 млрд. лв. за България по Плана за възстановяване и устойчивост


Това съставлява 23% от общия финансов запас по ПВУ, съобщи Атанас Пеканов

Първото заплащане в размер от към 2,7 милиарда лева / 1,37 милиарда евро/ по Плана за възобновяване и резистентност получи утвърждение от Европейската комисия. Това заяви на брифинг вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. „ Следват няколко официални стъпки – утвърждение от всички страни членки. Това ще се случи в идващите 2- 3 седмици и парите ще бъдат де факто преведени по сметките на Национален фонд ”.

Парите ще бъдат употребявани за капиталовите планове по Плана, елементи ще префинансират планове в областта на Министерство на регионалното развитие, превоза и образованието. Средствата са безплатни и са по Механизма за възобновяване и резистентност.

„ Благодаря на институциите и да стигнем до тази добра вест. Това е основна крачка. Можем да спрем със спекулациите, че в никакъв случай няма да получим пари по Плана, че сме се забавили съдбовно или че не се оправяме. Напротив, има страни, които им е лишило много повече време, с цел да получат такава позитивна оценка за някои от техните заплащания – повече от 3,5 месеца е лишило на други страни ”, уточни Пеканов.

Министърът отбелязва, че това е триумф, само че работата би трябвало да се форсира по второто заплащане и напомни: „ Българският проект за възобновяване и резистентност е на стойност 12 милиарда лева и има 12 съставния елемент, доста промени и капиталови планове. Така ние получаваме към 23 % от средствата по Плана ”, напомни той.

Пеканов отхвърли второто заплащане по Планът да е обвързано с намаляването с 40 % на въглеродните излъчвания от въглищните централи

„ 40% нездравословните излъчвания от въглищни централи. Все още следва какъв ще е механизмът това да се случи, не бих споделил, че наследихме явен механизъм по какъв начин това да се случи. Това не е обвързано с второто заплащане, както виждате тематиката енергетика сега буди изключителни полемики в цяла Европа, тъй че ние следим какви са полемиките и в другите страни, с цел да можем да реагираме съответно и това е настоящото положение ”.

До дни в Народно събрание ще се внесат още няколко законопроекта, свързани със второто заплащане за страната ни и тежестта оттук насетне ще е на Народното събрание, разяснява вицепремиерът.

„ Това е най-трудно заплащане. Това ще включва 66 ограничения. 22 от тях изискват законодателни промени. Някои са вкарани в един закон. Оставащите 44 част са смяна на разлики нормативни актове, които касаят промени и значими капиталови планове. Всички членки срещат компликации с плановете, тъй като средата е несигурна, само че ние би трябвало да се средоточим ”, уточни Пеканов.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР