Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме

...
Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме
Коментари Харесай

Кирил Петков: За мен е правилно да дадем военна помощ на Украйна

„ Това държавно управление доста пъти ясно е споделило, че ние осъждаме експанзията на Русия. Мястото на Украйна е в Европейски Съюз. Това е тяхната сигурност ”. Това съобщи в извънредно изявление пред NOVA министър председателят Кирил Петков.

„ Като Кирил Петков, не като министър председател, за мен военна помощ е безусловно вярното нещо да се направи. Но в тази ситуация съм министър председател, имам съдружни сътрудници, които имат ясни „ червени линии ” и моята задача, не е да се върша на най-смелият ”, разяснява още Петков. „ В момента „ Демократична България ” споделят: „ Това е нашата „ алена линия ”, Българска социалистическа партия споделят: „ Това е нашата „ алена линия ”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, тъй като не може човек да има по-информирано решение в сравнение с, когато е там. Надявам се, че тази седмица, до момента в който Народното събрание е в отмора, ние ще си свършим работата като водачи и всеки ще направи стъпка обратно, ще намерения какъв брой е значима стабилността на България и каква би трябвало да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме флагове ”, съобщи Петков.

Той се надява Българска социалистическа партия и „ Демократична България ” да намерят общ език, а „ Продължаваме промяната ” ще бъде водач в този разговор.

„ Доста положителни общи решения се случват, само че светлината на прожекторите не ги концентрира тях. За Българска народна банка беше добър образец - когато не се мисли съдружно по какъв начин може да работим дружно, незабавно се изпада в рецесия, която автоматизирано стартира да разклаща цялата конструкция на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега дано използваме урока, който имахме предходната седмица, и да се обединим под обща позиция. Има спорове, има проблеми, само че има кардинално държание. Държавата, макар рецесиите, които ни заливат извън, оцелява по добър метод, съпоставяне с това, което щеше да бъде, в случай че не беше това държавно управление сега ", сподели още Петков.

„ Тримата ми съдружни сътрудници би трябвало да спрат да мислят партийно. По време на война би трябвало да се мисли държавнически ”, сподели министър председателят.

Той разяснява и разногласията по тематиката за парите за пътищата. „ Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 компании тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим на ГЕРБ метода за разплащане и отново щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата ”, съобщи Петков. Сега обаче се стигнало до рационално решение. „ Някой път в спора се раждат решения ”, разяснява министър председателят.

Парите за пътища не са станали пленник на решението за Българска народна банка. „ За мен основният банкер на България би трябвало да е с най-високата известност, която може да бъде. Тук не става въпрос за покупко-продажби. Имаме обвързване да откри най-хубавия банкер, към който всички да се обединим, да създадем най-хубавите пътища, да го създадем по най-прозрачният метод. Нашата работа като държавни чиновници сега е предоставяне, предоставяне, предоставяне ”, сподели министър председателят.

Той оцени Каримански като доста добър банкер, който би бил доста добър за Световната банка. „ За централния банкер на България критерият би трябвало да бъде още по-висок и цялата коалиция да се сплоти към него ”, сподели министър председателят.

Все още няма издигнати други имена за поста.

Петков разяснява и икономическите въпроси.

„ Знаем, че би трябвало да помогнем тези шокови придвижвания на цените да бъдат посрещнати от страната най-малко първоначално и по едно и също време с това да използваме всички извънбюджетни способи цените да се понижат. В това държавно управление има много икономисти. Знаем, че дълготрайно би трябвало да имаме постоянни ограничения ”, сподели Кирил Петков.

Петков обаче уточни, че би трябвало да сме деликатни по въпроса с унищожаване на Данък добавена стойност. „ Много елементарно падат налозите и доста мъчно се качват нагоре ”, сподели Петков.

По тематиката „ Северна Македония ” Петков отхвърли да е договаряно рухването на ветото на България до юни месец. Петков е безапелационен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, само че не и преди да се подсигуряват правата на българите там.

„ Нищо няма да се направи, без да има гласоподаване в Народното събрание и необятен публичен спор ”, сподели Петков.

„ Дебатът би трябвало да е същински. Ако отново развяваме лозунги, без да разбираме обстановката, ние най-вече да създадем една прилежаща страна още повече да не ни обича и да няма късмет да влезе в Европейски Съюз. През 2020 година българското държавно управление е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа. Този глас към този момент е даден. Ние сме една от дребното страни, които си разрешават, откакто в първия миг сме дали посока на Северна Македония към Европейски Съюз, по-късно да наложим несъгласие за 2 години. Дългосрочната тактика на България наложително би трябвало да бъде РСМ да бъде част от Европейски Съюз ”, сподели Петков.

„ Ако правата на българите с смяната на Конституцията е обезпечена от Европейски Съюз, с други думи смяната да бъде част от пакета ограничения, които са вкарани в Договора на Република Северна Македония и е обвързване за тях да трансформират Конституцията по пътя за Европа, това към този момент е една стъпка напред “, сподели министър председателят. Според него ние би трябвало да преместим ветото, а не да го вдигнем.

„ Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, само че критериите, които те би трябвало да извършват, да са ясно заложени от нас “, сподели Петков.

„ Даваме пътя на РСМ към Европа, само че този път е застлан с условия и отговорности, ясно рамкирани и по този метод да използваме цяла Европа да подсигурява напредъка, който ние желаеме като българи “, изясни министър председателят.

„ Ако желаеме смяна на Конституцията в този момент, това е доста мъчно. Ако кажем: „ Тръгвайте по пътя, подвигаме ветото ”. Но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е изменена, тогава те към този момент не би трябвало да сменят Конституцията, тъй като България желае, а тъй като това е техният контракт с Европейски Съюз, който дефинира пътя на РСМ като страна-членка “, посочи Петков.

„ Ако желаеме смяна на Конституцията в този момент, това е доста мъчно. Ако кажем: „ Тръгвайте по пътя, подвигаме ветото ”. Но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е изменена, тогава те към този момент не би трябвало да сменят Конституцията, тъй като България желае, а тъй като това е техният контракт с Европейски Съюз, който дефинира пътя на РСМ като страна-членка “, посочи Петков.

„ Ние би трябвало да го желаяме, ние би трябвало да го вкараме в контракта. Не би трябвало да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме създали в този момент, е срещу българския интерес да се запънем. Да желаеме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди повдигането на ветото. Тогава националистите ще вземат ръководството там и тогава възможностите ни ще са нулеви. Сега имаме обикновено държавно управление там и то е готово да поеме уговорките си през европейска контракт “, сподели Петков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР