Това показват резултатите от национално представително проучване на водещата глобална агенция KANTAR,

...
Това показват резултатите от национално
представително проучване на водещата
глобална агенция KANTAR,
Коментари Харесай

Близо 40% от българските шофьори искат да намалят въглеродния си отпечатък

Това демонстрират резултатите от национално представително изследване на водещата глобална организация KANTAR, инициирано от Shell България

Близо 40% от водачите у нас споделят, че са подхванали смяна, обвързвана с избора или използването им на автомобил с цел намаляване на въглеродния отпечатък. Това демонстрират данни от национално представително проучване на глобалната агенция KANTAR от май 2021 година Задълбоченото проучване е извършено сред представителна извадка от жители над 18 г. възраст от всички 28 административни области в страната. То има за цел да изследва вижданията и разбиранията на българите по отношение на редица тематики, свързани с устойчивото развиване и опазването на околната среда, измежду които е и въглеродният отпечатък.

Проучването сочи, че близо 25% от анкетираните водачи са осведомени с последствията от въглеродния отпечатък, макар осведомеността по други, сходни термини, да е по-ниска. Като основни последици водачите показват глобалното затопляне (40%) и замърсяването на въздуха (35%), следвани от климатичните промени, измененията в сезоните и разрастването на озоновата дупка (съответно 26%, 25% и 22%, като участниците са можели да посочат повече от един отговор). Изследването показва още позитивна наклонност по отношение ежедневните стъпки, които хората вършат за да намалят въздействието си върху околната среда. Най-голям % от далите отговор (39%) заявяват, че употребяват торби за многократна приложимост вместо найлонови, 33% се стремят към понижаване на консумацията на ток в семейството си, а 28% събират отпадъците си разделно. Близо една пета споделят, че са склонни да ограничават използването си на автомобил.

„ Данните са в действителност показателни за реален интерес на немалка част от хората в България към дейности, които всеки от нас може да прави персонално, с цел да бъде част от напъните за запазване на околната среда. Устойчивото развиване и глобалното затопляне, въпреки и с по-бавни темпове, стават все по-актуални въпроси в ежедневието ни. Нивото на информираност и интензивно държание в България единствено ще нарастват оттук насетне, сочи опитът от други страни “, показа Марчела Абрашева, регионален изпълнителен шеф на KANTAR.

„ Независимото изследване на KANTAR дава ценен взор върху вижданията и разбирането на българите по темите опазване на околната среда и устойчивост – основни въпроси, с които все повече граждани, а и компании са ангажирани. То показва една положителна наклонност на засилен публичен интерес към въздействието, което всеки от нас оказва върху околната среда. А това може да докара до важна промяна в потребителското държание и ежедневните решения, в това число избора на по-екосъобразен метод на придвижване “, разяснява Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България. – „ Отворената обществена дискусия по тематиката е извънредно значима, затова и ние в Shell България постоянно сме се стремяли интензивно да участваме в нея и да въвеждаме устойчиви практики и инициативи като стъпка към едно по-добро бъдеще “.

Друг забавен резултат от проучването на KANTAR е, че 1 от 10 водачи споделят, че биха платили повече за артикули на компании с политика за компенсиране на въглеродните излъчвания. Това е и една от насоките, в които Shell България развива амбицията си за по-устойчив бизнес. В началото на годината компанията въведе нова услуга за своите бизнес клиенти у нас, която им разрешава да компенсират емисиите на въглероден диоксид от горивото, закупено с горивната карта euroShell Card. Shell ще компенсира излъчванията от използваното от тях гориво чрез закупуване на въглеродни заеми, генерирани от интернационалните планове, които опазват и възстановяват естествените екосистеми.

*Източник: Shell България ЕАД
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР