Това показват данни от експресно проучване на "Галъп интернешънъл", направено

...
Това показват данни от експресно проучване на "Галъп интернешънъл", направено
Коментари Харесай

Повечето българи се съмняват в качеството на чешмяната вода

Това демонстрират данни от експресно изследване на "Галъп интернешънъл ", направено на 7 и 8 ноември измежду 802 пълнолетни българи по поръчка на Федерацията на потребителите в България.

Поне 3.1 млн. пълнолетни българи (от общо към 5.5 млн в страната) имат проблеми с водата от чешмата. Затова те са чувствителни по тематиката за съответния източник на водата, която пият.

56 на 100 от българите постоянно пият бутилирана минерална вода, а 51 % - изворна вода.

На фона на нарасналото внимание и паника на милиони у нас към източника на водата, която пият, и при все по-високия интерес към бутилирани води, тематиката с посочването на извора се приема без възражения от българите.

Нашумялата в последно време европейска инструкция да се показва наложително категорично и ясно изворът, от който се черпи бутилираната вода , се приема автоматизирано, няма основни разлики в мненията на другите демографски групи, означават социолозите.

Мнозинство от 86 на 100 одобряват да се загатва категорично изворът, а 12 % считат, че марката е задоволителна. Явно това се възприема като спомагателна гаранция за качество, бистрота и осведоменост на избора.

Хората не са всеобщо осведомени с обсъжданите сега законови промени, нито с комерсиалните разногласия, само че явно възприемат ясното и категорично споменаване на извора като норма, която не опонира, а обогатява наложената към този момент процедура на известни търговски марки, разясняват от "Галъп ".

43 на 100 от пълнолетните българи считат, че водата от чешмата, която употребяват, става за пиянство. Други 32 на 100 считат, че става, само че качеството й не е доста положително. 23 % от българите не мислят, че водата от чешмата, която употребяват, става за пиянство.

Процентът на отговорите "става за пиянство " е по-нисък в по-малките градове, а в София доближава до 55 на 100 - при междинен за страната 43 %.

В София делът на тези, които считат, че чешмяната вода не става за пиянство, е 14 на 100, при междинен за страната 23 %. В селата също дават отговор "става за пиянство " с по-висок от междинния за страната %.

Очевидно в София качеството на чешмяната вода се приема по-добре на фона на другите градове в страната. В селата пък евентуално оказват роля традициите в потреблението на вода, които са свързани с по-високо доверие към нормалните източници и по-ниско ползване на бутилирана вода.

Тези 23 на 100, които дават отговор, че водата не става за пиянство, се равняват на близо 1.3 млн. българи. За тях може да се чака, че не пият вода от чешмата. 32 % отговори "става, само че не е с задоволително положително качество " пък се равняват на близо 1.8 млн. пълнолетни българи, прецизират социолозите. За сериозна част от тях също може да се чака, че заобикалят вода от чешмата. Така общо 3.1 млн. пълнолетни българи имат проблем с водата от чешмата - от общо 5.5 млн. пълнолетни български жители, непрекъснато пребиваващи в страната.

За сериозна част от тези 3.1 млн. души може да се допуска, че избират варианти с бутилирана или филтрирана вода. 56 на 100 от запитаните споделят, че пият относително постоянно бутилирана минерална вода. 51 % споделят, че пият относително постоянно бутилирана изворна вода. Т.нар. филтрирана вода от чешмата пият постоянно 24 на 100 от българите.

Закономерно, най-сериозно е потреблението на бутилирана и филтрирана вода измежду младите възрастови групи и в градовете.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР