Това първо посещение след съставянето на новите правителства в България

...
Това първо посещение след съставянето на новите правителства в България
Коментари Харесай

Боян Маричич: Решението на Петков за името Северна Македония показва воля за преодоляване на проблемите

Това първо посещаване след съставянето на новите държавни управления в България и Северна Македония показва новия метод в диалозите - взаимно почитание, открит разговор и уголемен кръг тематики, съобщи вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, представен от МИА.

Във вторник българският министър председател Кирил Петков бе на еднодневно публично посещаване в Скопие, където на взаимна конференция с премиера Димитър Ковачевски разгласи, че България приема да употребява името Северна Македония вместо названието Република Северна Македония.

В предаването " Клик плус " на телевизия ТВ21 Маричич означи, че новата сила, която е била усетена на конференцията на министър председателите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски, би трябвало да задейства съответни стъпки и ограничения за нова динамичност.

Той добави, че задачата на новата динамичност е да бъде интензивна, продуктивна и да даде резултат в действителен период.

Затова още във вторник се разбрахме за междуправителствено съвещание в София. Ще има много министри от двете страни и ще бъдат формирани работни групи, ще се поемат съответни отговорности и ще се откри интензивна динамичност на срещите, сподели Маричич.

Вицепремиерът означи, че това ще донесе съответни и осезателни резултати в построяването на доверие и атмосфера за решение на отворените въпроси, както и и за повдигане на ветото.

Според Маричич решението за късото име на Северна Македония е доказателство, че има воля за превъзмогване на проблемите сред двете страни.

Този въпрос бе издигнат преди повече от две години и беше една от трите пречки от българска страна. За да не блокират потреблението на късото име, желаеха да се изпрати нота, която изяснява, че Северна Македония няма териториални искания, посочи Маричич.

Той добави, че до момента методът е бил всички въпроси да бъдат обсъждани в пакет, което не е довело до резултат, макар че точките са били избрани авансово.

Тактически беше значимо да се реши този въпрос като жест на благосклонност от двете страни, с цел да се затвори един от отворените въпроси. Останалите точки от пакета 5+1 би трябвало да се вземат решение в пакет, само че този въпрос беше минимум противоречив, сподели още Маричич.

По думите на вицепремиера задачата на новия метод в диалозите с България е да включва повече тематики, с цел да има по-широк кръг ограничения за създаване на доверието посредством съответни стъпки, които ще имат значение за жителите.

Не бягаме от историческите въпроси, само че с разширението на набора от тематики ще можем да подобрим атмосферата и да работим в атмосфера на взаимно доверие, посочи Маричич.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР