Това оказва огромен политически натиск върху правителствата, заплашва да остави

...
Това оказва огромен политически натиск върху правителствата, заплашва да остави
Коментари Харесай

Politico: Русия обяви газова война на ЕС

Това оказва голям политически напън върху държавните управления, заплашва да остави европейците да измръзнат, в случай че зимата се окаже студена, а също така евентуално подкопава климатичната политика и задачите на блока. Това даже може да насочи остарелия континент към криза.

Експерти и анализатори назовават тази политика " енергийно изнудване ".

Само 40% от естественото количество газ протича по газопровода " Северен поток ", който обезпечава количества за Франция, Германия, Италия, Австрия.

Руският монопол за експорт на газ " Газпром " към този момент спря всички доставки за Полша, България, Холандия, Финландия и Дания, откакто енергийните компании в тези страни отхвърлиха да се поклонят на Кремъл и да се съобразят с настояванията за съветско синьо гориво да се заплаща в рубли.

В отговор някои страни възнамеряват да възпламенят електроцентрали, работещи с въглища. Австрия възнамерява да преобразува затворена електроцентрала, с цел да гори още веднъж въглища. Полша има за цел да субсидира въглищата, употребявани за отопление на дома. Холандия в понеделник реши да анулира по-ранните проекти за ограничение на производството от четирите си въглищни електроцентрали. Правителството на Италия възнамерява спешна среща във вторник. Освен това министър председателят Марио Драги поръча два блока за регазификация на полутечен природен газ и беседва със страни, в това число Катар, Ангола и Алжир, с цел да подпишат съглашения за доставка на газ в обезверен опит да обезпечи доставки при положение на прекъсване на кранчето от страна на Русия.

" Трябва да се признае, че Путин понижава доставките на газ за Европа лека-полека, също с цел да увеличи цената, и ние би трябвало да отговорим с нашите ограничения “, сподели немският министър на стопанската система и климата Роберт Хабек в телевизионно изявление късно в неделя, добавяйки че " това е напрегната, сериозна обстановка ".

Брюксел има желанието да наподобява убеден, само че терзанието е явно.

" Приемаме обстановката, в която се намираме, доста съществено. Но ние сме готови. Времената са сложни “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща с кореспонденти в понеделник.

Мръсни покупко-продажби

Бързането за изгаряне на въглища за обезпечаване на енергийни доставки е алегорично неловко за европейците, които желаят да се борят против климатичните промени. Но малко на брой чакат това да отклони Европейски Съюз или неговите държави-членки от курса.

Представители на властта в Германия са безапелационни, че връщането на въглищата ще бъде кратковременно и не заплашва пътя на страната към нулиране на силата от въглища до 2030 година Въглищата ще работят като аварийно доставяне за енергийния бранш, което ще разреши на страната да построи своя ресурси от газ преди зимата. Междувременно държавното управление възнамерява бързо да усили чистата сила.

Руската инвазия в Украйна ускори политическата поддръжка за възобновимите енергийни източници в Германия, настояват специалисти. Спешността на обстановката оказва помощ да се обезпечи политически подтик, от който Берлин се нуждае, с цел да построи възобновими енергийни източници. Германският парламент обмисля 10 ограничения за енергийна успеваемост и възобновима сила.

Но нуждата от бърза смяна на отношението към бракуването на въглищата ускорява политическото напрежение.

В Берлин консервативната съпротива подлага на критика министъра на стопанската система Роберт Хабек за това, че е позвнолил увеличение на потреблението на въглища, като в същото време изключва опцията трите оставащи атомни електроцентрали в Германия да работят след края на тази година.

Спирането на доставките на газ съвсем несъмнено ще насочи блока към криза. Европейската централна банка предизвести, че еврозоната ще се свие с 1,7% през идната година, в случай че Русия затвори изцяло крана. Но ЕЦБ насочи предизвестие към Путин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР