Това обясни пред Радио София проф. Радостина Александрова от Института

...
Това обясни пред Радио София проф. Радостина Александрова от Института
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Ваксините са част от решението, но не цялото. И след имунизация трябва да спазваме мерките

Това изясни пред Радио София проф. Радостина Александрова от Института за пробна морфология, патология и антропология при Българска академия на науките.

„ Пандемията продължава да учи – и обществото, и експертите. Разпространението на научните познания е нужда и огромна отговорност “, акцентира ученият.

Коронавирусът е по-малко непостоянен спрямо грипния или HIV, само че въпреки всичко мутира.

Това става, до момента в който са в инфектирания организъм и се развъждат. Това е повода ние да се стремим да ограничаваме разпространяването му, изясни проф. Александрова:

„ Ваксините са част от решението, само че не цялото. И след имунизация би трябвало да съблюдаваме останалите целесъобразни ограничения. Не знаем по какъв начин ще продължи еволюцията на вируса, само че по никакъв начин няма да е добре да се появи нов вариант, който да преодолява имунния отговор. “

По думите на специалиста не можем постоянно да се крием от вируса. Има страни, като Дания, в които имунизационното покритие е огромно и там коронавирусът към този момент не се счита за неизпълним проблем. Въпреки това, в случай че се наложи и там ще бъдат върнати маските и другите ограничения.

Новата вълна с делта разновидността на ковид ще засегне най-много хората, които нямат построена отбрана – не са преболедували, не са се ваксинирали или имунитетът им е избледнял. Децата също са наранени, добави проф. Александрова. Тя цитира проучване в Съединени американски щати, съгласно което процентът на тежките случаи при деца не се е трансформирал от август 2020-а до момента. Но при по-голям брой инфектирани и децата са повече.

Вирусологът от Българска академия на науките опроверга с научни обстоятелства някои легенди за имунизациите – за предизвикателство на стерилитет и рак, и изясни разликата сред трета и бустерна доза на имунизацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР