Това обясни Милка Христова – заместник-председател на СОС от БСП

...
Това обясни Милка Христова – заместник-председател на СОС от БСП
Коментари Харесай

Милка Христова: Съдът отмени цените на билета от 1.60 лв. и на останалите превозни документи в София

Това изясни Милка Христова – заместник-председател на СОС от Българска социалистическа партия и юрист по делото против решението на Столичен общински съвет, с което беше призната тази Наредба.

„ Изключително съм задоволена от обстоятелството, че съдът е възприел възраженията ми за позволените нарушавания при установяване размера на цените на транспортните документи, които ги вършат стопански голословни и противозаконни “, посочи Христова.

Едно от възраженията ѝ е обвързвано с обстоятелството, че цената на билета от 1.60 лева, въз основа на която се дефинират и всички останали цени на транспортните документи, е избрана на база осъществени 288, 837 млн. лева доходи, разграничени на 415, 592 млн. пътувания. Но по делото се откри, че пътуванията са 531, 565 млн. броя, т.е. с 21% повече.

„ Използването на понижения брой пътувания на процедура обаче води до 23% по-висока базисна себестойност на цената на билета от действителната “, изясни общинският консултант.

По думите ѝ признатият разходно насочен модел разрешава и позволява голословно увеличение на разноските на ЦГМ от 13 млн.лв. за 2015г. до 24,8 млн. лева за 2017г.

Съдът е възприел и възражението на юрист Христова, че в цената на цената на транспортния документ, заплащан от пасажерите, погрешно е включена „ рационална печалба” от 5%. Тя се покрива от дотацията, което води до нейното двойно заплащане. Възприет е и доводът на Милка Христова, че заложената доходност при установяване на цената е в несъгласие с европейските правила и регламенти, които изискват публичният пътнически транспорт да подсигурява, че услугата е на по-ниска цена от тези, които се дефинира единствено от пазарните механизми.

Според нея правосъдното решение потвърждава правотата на изказванието на групата на общинските съветници на Българска социалистическа партия в СОС, че цената на билета от 1.60 лева и на останалите транспортни документи, не е обоснована, а манипулативно „ изчислена” и „ нагласена”, за да добави изчезналите доходи на столичния градски превоз. Като по този метод натоварва незаслужено пътуващите с него, изключително тези с индивидуален билет.

Социалистката съобщи също, че Столична община и болшинството на ГЕРБ в СОС през вчерашния ден са подхванали дейности на „ спешен пиар “ като оповестиха, че Наредбата е анулирана единствено по повод формулата за изчислението на цената от 1,60 лева на еднократното пътешестване.

„ Това изрично не е правилно, тъй като с решението на АССГ се анулират напълно и Приложение № 2, което касае образците на транспортните документи за пътешестване, Приложение № 4 – Цени на транспортните документи за пътешестване и Приложение № 7 - Правила за формиране на цената на еднократно пътешестване и на транспортните документи за публичен градски превоз на територията на Столична община “, обясни юристката.

От Столична община побързаха да разгласят също и че ще апелират решението на АССГ пред Върховен административен съд с обяснението, че се приготвя нова тарифна политика.

„ Надявам се този път СОС и Столична община фактически да имат куража да се явят пред Върховен административен съд, а няма да одобряват напълно нова Наредба, с което да осуетят и прекратят делото пред този съд. Така както направиха с оспорването на миналата Наредба през 2018 година “, съобщи Милка Христова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР